Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

23 januari 2018

Den svenska välfärden

Johanna Ene

Tandsköterska

Såg precis första delen i programserien ”Den svenska välfärden” på SVT Play. Det handlar om vården och jag tycker att du ska sluta läsa här och se den nu. Nu.

Här är en länk till programmet:
SVT Play: Den svenska välfärden, Vården 

 

Flera gånger under programmet knöt jag näven i luften och vrålade ”Men PRECIS ja!!!” och undrade varför så få inom tandvården höjer rösten om t ex det skeva i att ha beslutsfattare långtbortistan som prioriterar ekonomi och byråkrati framför vårdetik? Är det för att man idag gärna blir tandläkare för att det är gottigt lukrativt att göra implantat, istället för att värna om hälsa och egna tänder? Ja, jag tycker det är snett att vissa behandlingar ska ge stor ekonomisk vinning. Varför inte timtaxa rätt och slätt? För att det finns för många som tjänar för bra på att vi inte har det systemet.

En läkare gav det perfekta exemplet under programmet (Jag citerar ur minnet): ”Jag har en patient som haft cancer och därav ett hålrum inne i örat som fylls med var. Han behöver komma regelbundet och göra rent, det tar ca 40 min. Men det är beslutat att varje patient ska ta 10 min, och det är vad som bokas in. Då ska patienten komma fler gånger istället för att göra helt rent på ett besök. Det ger bra ekonomi och korta vårdköer. Men det strider mot läkaretiken. Ska jag följa reglerna och vara en bra läkare för politikerna, eller ska jag vara en god läkare inom min kår och följa min läkaretik?”

Den här problematiken är ständig idag, vi kan nog enas om att vi ser den på samtliga vårdinrättningar. Hos oss har vi stretat emot så mycket det bara går för att värna om vården och det som känns riktigt i hjärtat. Men vindarna är ta mig tusan kraftigare än de flesta kan rå på. För det lutar åt att den som följer etikens mjuka väg förlorar mot den hårda ekonomiskt formade motorvägen.

Och jag gråter hårda tårar för att det här är sant och jag vägrar låta mig tryckas platt i en sedelpress.

Bästa Hälsningar
Johanna Ene

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev