Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

27 oktober 2015

Dygnetruntjobb med övertid är grejen

Johanna Ene

Tandsköterska

Sitter och planerar. Logistik, tid och allt annat som ska pusslas ihop och sys med sytråd i sömmarna när man har en liten bebis och vill fortsätta bygga på egna drömmar och visioner.

Jag upplever hur mycket lättare det är för män att bibehålla sina sidoprojekt under tiden ett nytt liv bakas inuti kvinnan, och sedan när man har sitt lilla knytt i famnen. Jag ger ingen skulden för det. Min man gör alltid sitt bästa för att vi båda ska ha luft under vingarna, men när jag var gravid hjälpte det inte hur mycket han än blåste under dem, jag låg ändå som en trött, tung padda och hade ont.

Nu är lillan här och jag känner det där magiska gummibandet mellan oss. Boing boing på gott och ont! Även om jag kan pumpa ut mjölk och är hur trygg som helst med att lämna henne med sin far, så betyder inte det att det är lätt och känns bra. Jag vill gärna amma och göra allt så där ”rätt”. Man har en del press på sig som kvinna när det gäller hur man ska vara som mamma. Det är från både samhället, media, uppväxt, familj, andra mammor och pappor och inte minst från sig själv.

Jag har märkt hur jag automatiskt klär på mig det stora tunga ansvarsförklädet, tänker att hon inte får mat om inte jag ser till det, sover lätt som en fjäder för ingen annan skulle ju vakna om hon behöver något. Jag knäcker ryggen för hennes skull trots att ingen ber mig. Någon säger att jag kunde ta en paus med skrivandet. Visst kan jag det. Jag kan sätta mig ner och se på medan männen målmedvetet marscherar förbi mot sina drömmar och när jag väl känner att tiden finns igen får jag garanterat börja om från noll. Det här handlar inte om att vara bitter och beklagande, det har inte med min dotter att göra. Jag älskar henne lika förbannat mycket trots att jag har egna, högst privata ambitioner.

Det där verkar svårförstått, för vi ser ofta i media hur kvinnor blir hårt ifrågasatta då de satsar på sig själva samtidigt som de fostrar ett barn. Till alla er kvinnor i den situationen vill jag säga fy farao vad starkt jobbat! Jag hoppas ni blir uppbackade och får stöd så att ni orkar. Att ha småbarn är ett dygnetruntjobb med ständig sömnbrist och övertid på det. You do the math!

Hur som helst satt jag och kollade efter öppettiderna för Swedental. Det kliade mig på fel nerv när jag inte fick fram dem på första klick, det är ju basinformation! När det kommer till Riksstämman och Swedental verkar det finnas lite för många olika sidor och länkar. Informationsnörden i mig beklagar sig över röran och vill se mer struktur och korrekt uppdaterade sidor till nästa år!

Bästa Hälsningar

Johanna Ene

 

PS. Jag fick en kommentar på förra inlägget med lite info. I Skåne har alla i tandvårdsteamet rätt att söka Riksstämman utefter budget och hur många kurser man redan gått. Tack för återkoppling!

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev