Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

7 november 2014

En tandsköterska träder fram

Johanna Ene

Tandsköterska

Nu kommer nykomlingens djärva upprop till tandvårdsteamet att tänka ”vi och tillsammans”. Det gör ni förhoppningsvis redan, men det är dags för oss tandsköterskor att knö oss in i gemenskapen här och kräva lite mer plats.

Som ett barn på upptäcktsfärd har jag surfat runt på Dental24 efter artiklar för och om oss, tandsköterskorna! Ekot studsar i tomrummet mellan de få artiklar som kommer upp i sökningen. Lite om årets tandsköterska och lite ergonomi. Det är bra saker men hallå, vill vi inte ha mer? Sedan jag började min utbildning 2010 har jag flera gånger hört saker som ”Jag står och faller med min sköterska”, ”Nej, ni är inte BARA tandsköterskor, det är ju ni som får kliniken att snurra”, ”Herregud, vad hade jag gjort utan min sköterska”. Så vi spelar en väldigt stor roll, frågan är bara varför vi inte syns och tar mer plats?

Min generella uppfattning är att tandsköterskor vill ha bättre lön, vill att arbetsprestation och kunskap vi besitter uppmärksammas och belönas, vill räknas in i teamet till lika stor del som tandläkarna och hygienisterna. Jag fick berättat för mig om ett leverantörbesök på en klinik, där leverantören skulle presentera en ny produkt. All personal var inbjuden till demonstrationen, men när den var avslutad fick endast tandläkare och tandhygienister en liten påse med produktprover. Inte för att gratisprover är relevanta, utan känslan det lämnar efter sig att inte vara medräknad. Riktigt dåligt och jag hoppas att onämnda företag insåg detta och skämdes!

Man kan tycka att små incidenter som denna är bagateller, inget att bry sig om. Men det är de små sakerna i tillvaron som på sikt ger upphov till de stora. Jag hoppas kunna vara en liten sak som kan få något att växa här. Jag vill både lyfta våra egna intressefrågor samt ge andra i tandvårdsteamet inblick i vad som försiggår i en tandsköterskas huvud.

Tillsammans är vi starka och alla ska vara med! Det känns som något från 70-talet men jag tror verkligen på de orden. Så ser jag också ofta mig själv som en ung bakåtsträvare. Framtidens utveckling, dåtidens hjärta.

 

Hälsning Johanna

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev