Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

23 februari 2016

Ett odjur flyttar in

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Ett hungrigt odjur som tar först av alla. Största biten. Nyckfull svänger han med svansen och slår omkull, raserar det som råkar stå ivägen.

Ett okänsligt odjur som inte lyssnar på era skrik. Ett odjur som håller er vakna om nätterna.

Det kan handla om en sjukdom som slår ned. Cancern flyttar in i familjen. Du lever för nästa provsvar, nästa kontroll – ska du gå fri eller ska du fällas? Jag växte upp med min mammas cancer som tog hennes liv när jag var 23. All annan cancer väcker minnen, river upp sår. Mitt eget maligna melanom 2014 känns fortfarande, fast de säger att det var ytligt, fast de säger att allt är borta. Fast, men ändå – tänk om?

Det kan handla om ett missbruk. En alkoholist i familjen är en familjemedlem som rids av odjuret. Som slår omkull och raserar det mesta som råkar stå i vägen. En miljon svenskar lever i riskzonen för ett vardagsmissbruk, dvs alkohol varje dag. Livet är en fest, låt oss bedöva känslan av tomhet och ensamhet. Full går kvällen fortare.

Det kan vara en oro, en depression eller ångest. Panikångest. Den tar första biten och största. Det blir inget kvar till dig idag heller.

Läser min väns Facebook-rader. Hon gråter sig igenom vissa dagar. Hon klarar andra bättre. Cancern sprider sig, vill ta över och slå omkull. Jag ber att den vid Gud ska stilla sig så att hon får vara mamma för sina fyra barn länge till.

FUCK CANCER

Karin

Odont dr, Leg tdl, Affärskommunikatör, Lärare i Motiverande samtal
www.karinsjogren.se
karinsjogren@telia.com

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev