Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

2 maj 2018

Evolutionsmedicin – kursresa i Darwins fotspår

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

”Evolutionsmedicin – arvet efter Darwin” är titeln på Curomeds nyårsresa 2018 till Ecuador och Galapagosöarna. Det var på Galapagosöarna som Darwin fick sina epokgörande idéer när han vid 22 års ålder seglade jorden runt med fartyget Beagle. I sin krönika berättar Tore Sahlin om Darwins stora betydelse för den vetenskaplig utvecklingen och teorin om det naturliga urvalet.

Darwin förbryllades av den geografiska spridningen av naturlivet och arternas transmutation och 1838 var han färdig med sin teori om det naturliga urvalet. Alfred Russel Wallace skickade 1858 ett brev till Darwin där han beskrev samma idé, varvid de genast publicerade detta tillsammans.

 

Charels Darwin 1809-82

Charels Darwin 1809-82

Darwin är fortfarande högaktuell och hans betydelse för den vetenskapliga utvecklingen är enorm. Vi kan i ordets rätta bemärkelse tala om ett paradigmskifte i synen på hur arter uppkommit, blomstrat och därefter försvunnit. Darwin levde på 1800-talet, i en tid när den allmänna uppfattningen var att allt levande skapats av Gud på det sätt som beskrevs i Bibelns skapelseberättelse. Carl von Linné och hans samtida på 1700-talet hade utgått från att arterna varit konstanta sedan skapelsen. Men mot slutet av seklet började de första utvecklingsteorierna dyka upp – teorier som byggde på tanken att någon sorts inneboende kraft fick arterna att förändras.

På 1830-talet tog Darwin intryck av Charles Lyells beskrivning av den geologiska utvecklingen. Han visade att jorden var hundratals gånger äldre än man hittills trott, och därmed fanns det plötsligt utrymme för tanken att allt levande mycket långsamt utvecklas och förändras.

Om arternas uppkomst

Darwins stora verk som kom ut 1859 byggde på fyra huvudprinciper.

  1. En enorm överproduktion sker i naturen.
  2. I varje generation varierar avkommans olika egenskaper.
  3. Det naturliga urvalet gör att vissa egenskaper premieras i vissa biotyper.
  4. De som är mest lämpade att klara sig i miljön överlever och för sina egenskaper vidare till nästa generation, så att helt nya arter kan skapas efter lång tid. Kampen för tillvaron är hårdast inom en och samma art, eftersom de har samma behov för att överleva.

Människan – ett däggdjur bland andra

Detta var ett nytänkande då det för den tiden rådande paradigmet utgick från att arterna skapats av Gud sådana som de är i dag och att människan hade en av Gud given särställning i skapelsen. Darwin ansåg däremot att utvecklingen skedde på grund av slumpvisa variationer bland arterna, och att människan var ett däggdjur bland andra, utvecklad från aporna och det gav upphov till häftiga diskussioner – som alltjämt pågår. Darwin utvecklade dessa teorier i boken Om människans härkomst som kom ut 1871, 12 år efter boken om Om arternas uppkomst.

Darwin och Mendel

På 1930-talet kombinerades Darwins teori med Mendels genetik vilket gav grunden för den moderna evolutionära syntesen, där evolution och genetik förenades till grundvalen för den moderna evolutionsbiologin. Evolutionsteorin är en av våra mest allomfattande vetenskapliga teorier, och tillämpningar av teorin används inom många områden i samhället. Det finns nästan inget område inom biologin som inte kan förklaras med evolutionsteorin.

Under kursen kommer vi närmare att gå in på kärnan i Darwins utvecklingsteori och se hur väl den kopplar till modern forskning om evolutionsbiologi och epigenetik, som i sin tur kan kopplas till livsstil, hälsa och sjukdom. Aktivering och deaktivering av DNA, kopplingen mellan inflammation och sjukdom, men även till reparationsmekanismer i kroppen. Forskningen går var närvarande på högvarv inom dessa områden och man kan återigen tala om paradigmskiften, med många spännande rön som i allra högsta grad påverkar hälsa och välbefinnande hos såväl oss själva som våra patienter.

På plats i Ecuador och Galapagos

Vi kommer till Ecuadors huvudstad Quito, belägen 2850 meter över havet, till ett underbart vårlikt klimat trots det faktum att den endast ligger 22 km söder om ekvatorn. Staden är gömd i en dal omgiven av berg och en klar dag kan man se flera snötäckta vulkaner från stadskärnan. Lägg till det vackra läget, en rik historia och ett välbevarat kolonialområde och ni kommer att förstå varför Quito är så tilltalande. 1978 förklarade UNESCO Quito som en världsarvsplats och all ny utveckling i Quitos gamla stad är numera strängt kontrollerad.

Vi kommer också till Sydamerikas mest berömda indianmarknad. Marknaden i Otavalo är fylld av fint indiansk hantverk som ponchos, halsdukar, filtar, vägghängen, vävda bälten (fajas), hattar, handväskor och mycket mer. Har vi tur är även djurmarknaden öppen, där de lokala bönderna säljer och byter allt från kycklingar till hästar. Förra gången provred jag en häst och strax därefter kom en indiangubbe och ville att jag skulle rida en annan häst som han var intresserad av att köpa. Jag travade och galopperade lite och både säljare och köpare blev mycket nöjda så det blev en affär!

 

Vi fortsätter sedan till Galapagosöarna 100 mil utanför Ecuadors kust. Öarna är kända för sin stora fauna av endemiska och ovanliga djur, från havsödlor till blåfotad sula. Här kommer man närmare vilda djur än vad man skulle göra någon annanstans i världen. Flora och fauna varierar stort mellan öarna, från kala vulkanöar med oändliga lavafält till grönskande öar kantade av sandstränder. Det isolerade läget, att Galapagos upptäcktes sent av människan, och att rovdjur saknats, har lagt grunden till ett unikt naturligt miljöexperiment. Detta har gjort Galapagos till kanske det största skyltfönstret för evolutionen som man någonstans kan uppleva. Galapagosöarna var ögonöppnare för Darwin och öarnas betydelse kan inte överskattas för förståelsen av livet på jorden. När man själv kommer dit förstår man varför!

Efter kursresan finns det möjlighet att uppleva den tropiska regnskogen i Ecuadors del av Amazonas, en annan del av naturen som varje dag påverkar livet på hela jordklotet!

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin

PS. Vi har endast ett tiotal platser kvar till denna unika kursresa, passa på innan resan är fulltecknad. DS.

Se mer på Curomed.se.

 

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev