Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

25 oktober 2023

Har tandvården lösningen på Ahlzheimer?

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Jag kom  kom hem från Sydafrika med ett recept på behandling av min Post-COVID sjukdom men också med tusen frågor. Frågan ovan är en av dem. Vad gör spikproteinerna i kroppen egentligen? Hål i blod-hjärnbarriären, hur kan det uppkomma? Blir det då fritt fram för främmande bakterier, virus och annat in till hjärnan? Vad är prionliknande proteiner?

Men den mest akuta frågan vid hemkomsten var hur skall jag kunna sluta med kortisonbehandlingen och min kraftigt bronkvidgande medicin som gjort att jag överlevt tills nu.

Professor Resia Pretorius visade att mitt blod var fullt av mikroproppar och hennes forskning gav mig en behandlingsplan. Hennes kliniske samarbetspartner, Dr Laubscher tillhöll mig med stort allvar att jag absolut inte fick börja någon behandling innan jag slutat med Prednisolon och Combivent. Hur kunde han inte svara på. Via kinesisk forskning fick jag svaret på det och nu sju månader senare kan jag börja leva igen.

På Zanzibar i februari skall vi njuta av sagoön och samtidigt borra vidare i dessa olika frågor och kanske den viktigaste av dem alla, hur dessa mikroproppar och åtföljande kärlinflammation påverkar oss alla och hur den kan åtgärdas, även om vi inte har fått COVID. Visste ni förresten att cancerceller och virus kan reaktiveras av Covid 19-viruset. Och hur man genom evolutionsmedicin kontrollerar cancer.

Här kommer några intressanta bilder, nummer A fanns med på min förra krönika:

Figur 4

Figur 5

Figur 4 och figur 5 visar interaktioner mellan erytrocyter och blodplättar i COVID-19-positiva helblodsprover (WB). Figur 5A, C, E visar mikrofotografier med låg förstoring av blodplätt-erytrocyt-interaktionerna, medan motsvarande mikrofotografier i den högra kolumnen (Figur 5B, D, F) är mikrofotografier med högre förstoring av samma erytrocyt och blodplätt för att visa ultrastrukturen av interaktionerna . I helblrodsutstryk har friska erytrocyter en typisk diskoid form, och blodplättar är små, runda cellulära element . Helblodsprover från COVID-19-patienter visar minimala erytrocyter där cellerna inte har den typiska diskoida formen (Figur 4A,B,D). Hyperaktiverade blodplätts- och erytrocytinteraktioner förekommer ofta i helblodsutstryk, där både erytrocyten och trombocytmembranen är sammansmälta med varandra (fritt översatt och något kortat). Ur Venter C, et al: Erythrocyte, Platelet, Serum Ferritin, and P-Selectin Pathophysiology Implicated in Severe Hypercoagulation and Vascular Complications in COVID-19. International Journal of Molecular Sciences. 2020; 21(21):8234.

Ni som varit med på vårt program Effektiv Stresshantering känner till att de röda blodkropparna tenderar att  klistra ihop sig av stress, men också av en fet måltid. Här är denna process utsökt fångad på dessa elektronmikroskopiska bilder. Skillnaden är bra att vid påverkan av sprikproteinerna från Covid 19-viruset blir reaktionen så mycket intensivare så att blodpropparna som bildas kan kroppen inte själv lösa upp. Vid stress eller en fet måltid blir det som regel bara en tillfällig ihopklistring, en så kallad myntrulleeffekt som håller i sig 12 timmar som mest. Ofta får man dock stroke eller hjärtinfakt om man varit ordentligt stressad under en längre tid och sedan blir den feta måltiden en trigger.

Svaret på frågan i rubriken då? Läs gärna ”The link between periodontitis and Alzheimer’s disease – emerging clinical evidence, David T. Wu et al, Dentistry Review, Volume 3, Issue 1, March 2023” så diskuterar vi vidare på vår sagoö i februari.

Mycket viktig avslutning för alla:

I skrivande stund så talar man om att Skellefteå lasarett gått upp i stabsläge pga nya Covid-19-patienter. Skulle någon drabbas av viruset så behandla direkt med trippelantikoagulantia enligt denna artikel: Treatment of Long COVID symptoms with tripleanticoagulant therapy, Gert J Laubscher et al, March 21st, 2023, DOI

När vi var nere i Sydafrika i februari berättade forskarna att de satte in denna terapi direkt när de själva blev smittade och blev mycket snabbt friska. Jaco Laubscher och de andra läkarna på Mediclinic i Stellenbosch satte direkt in trippelantikoagulantia i det akuta skedet och kunde på så sätt hindra mikroproppbildningen i sin linda.

Robin Kerr och Harriet Carroll har skrivit en utmärkt artikel som sammanfattar vad som händer vid sjukdomen: Long COVID is primarily a Spike protein Induced Thrombotic Vasculitis, Robin Kerr och Harriet A. Carroll, May 18th, 2023, DOI. Jag rekommenderar var och en av er att snarast läsa dessa två artiklar.

Hjärtliga hälsningar

Tore Sahlin

Ta del av unik forskning som kastar ett nytt ljus på sjukdomar som diabetes, Alzheimer och hjärtkärlsjukdom och som även kan lösa gåtan med Långtids-COVID. Professor Resia Pretorius forskargrupper i Sydafrika och Storbritanien är hittills de enda som visat på läkning av Långtids-COVID med sin metod. Unik kunskap som också kan hålla dig själv friskare högt upp i ålder.

Ny forskning om kronisk inflammation, Zanzibar februari 2024 Anmälan senast 1 november.

PS Efterföljande safari i legendariska Serengeti mitt under gnumigrationen.

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev