Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

21 september 2023

Skall mystiken runt COVID skingras bland forskare och gnuer i mörkaste Afrika?

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

När jag sitter där på planet anade jag att Professor Resia Pretorius kunde ha lösningen på min sjukdom men jag hade ingen aning om att vår grupp skulle få ta del av banbrytande forskning som också kastar ett nytt ljus på sjukdomar som diabetes, Alzheimer och hjärtkärlsjukdom och förutom att lösa gåtan med Långtids-COVID. Professor Resia Pretorius forskargrupper i Sydafrika och Storbritanien är hittills de enda som visat på läkning av Långtids-COVID med sin metod. Det är en kunskap som också gör att man kan hålla sig friskare högt upp i ålder.

Photo from ”Brakethrough work on microclots may explain long COVID” Stellenbosch univ. Photo Chantelle Venter

Vi landar i Kapstaden och blir skjutsade in till hotellet alldeles vid Waterfront. Nästa dag har jag avtalat med Resia att få träffa henne och hon skall då undersöka mitt blod. Jag är inte i så bra form, men resan gick ändå hyggligt bra. Karin och jag blir glada när det visar sig att det är Thimu, busschauffören från igår, som sitter bakom ratten. Vi skall först till Mediclinic, ett privat sjukhus i Stellenbosch, för att tappa lite blod och sedan ta med oss det till Resias lab på universitetet.

Vi åker på fina vägar ut ur Kapstaden, passerar en del kåkstäder av varierande standard, vissa faktiskt med elektricitet, och kommer så till vindistriktet Stellenbosch med böljande gröna kullar där vinrankorna i välordnade rader. Till varje vingård hör en damm där man sparar regnvatten för att klara hela odlingssäsongen. Det är jobbigt att orka gå för mig men så småningom hittar vi Dr Laubschers klinikrum på andra våningen i detta nybyggda privatsjukhus. Han har en liten reception och två rum, blodprovet tas och vi åker några få kilometer till universitetsområdet.

Blodprov: Mikroproppar som blockerar blodflödet i de små blodkärlen.

Byggnaderna dit vi skall ser helt nya ut och efter en del letande kan Thimu köra oss nästan ända fram till porten. Vi får träffa Resia, Simone och Este som författat en del artiklar jag läst. En långhårig kille i vit rock och basebollkeps tar hand om provet och förklarar en del. Han verkar mycket smart. Efter en dryg halvtimme ber Resia oss följa med till ett annat rum, tar med sig ett antal objektglas med mina prover, lägger dem under ett mikroskop och vi börjar titta på en skärm. De har behandlat 600 patienter med mina symtom och alla uppvisar de samma bild. Miljontals små blodproppar, antal och storlek efter hur länge man haft symtomen. Jag har varit sjuk i två år och hade mikroproppar 30-100 tusendels mm stora (se bilder). Kapillärernas diameter är 7-10 my. En av förklaringarna till mina symtom.

Där och då inser jag att Resia Pretorius kan komma att få ett Nobelpris. Hon har upptäckt något som inga andra forskare har gjort tidigare. Hon har tidigare använt sina metoder för att titta på kroniska, inflammatoriska sjukdomar som diabetes och hjärtkärlsjukdom. Hon har dessutom studerat translokation av bakterier. Hon var väl förtrogen med hur parodontitbakterien Bacteriodes Gingivalis tar sig in i kroppen och orsakar skada. Alla kliniker och forskare, ja, faktiskt alla i vården kommer att ha en enorm nytta av att ta del hennes forskning. Mikropropparna består av mycket svårlösliga felveckade proteiner, något som två svenska forskare i Linköping, Sofie Nyström och Per Hammarström ingående studerar i hjärnan. De kommer också med på vårt 40-års-jubileum till Zanzibar. Följ med du också!

Hjärtliga hälsningar

Tore Sahlin

 

Kurs/studiebesök till Sydafrika och Zanzibar i Februari 2024

Ta del av unik forskning som kastar ett nytt ljus på sjukdomar som diabetes, Alzheimer och hjärtkärlsjukdom och som även kan lösa gåtan med Långtids-COVID. Professor Resia Pretorius forskargrupper i Sydafrika och Storbritanien är hittills de enda som visat på läkning av Långtids-COVID med sin metod. Unik kunskap som också kan hålla dig själv friskare högt upp i ålder.

Läs mer om kursen och resan

Anmälan senast 1 november 2023.

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev