Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

14 september 2016

Forskarna fuskar – i jakt på ära och rikedom

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Data friseras och fabriceras, det snickras i texter och författarlistor fylls på – i jakt på ära och rikedom. Forskare som fuskar finns det gott om. Alla jagar pengar och fort går det. Då är det lätt att halka på tangenterna.

Agnes Wold är läkaren och professorn som avslöjade medicinska forskningsrådets försmak för herrar. En kvinnlig forskare behövde nästan 3 gånger längre meritlista för att komma ifråga. Längesedan nu, men mycket liknar fortfarande.

Här är debattartikeln i DN som gjorde henne känd:

”Därför forskar inte kvinnor”. Undersökning visar att män med låg eller obevisad kompetens får deras forskningstjänster. >>

Agnes Wold intervjuades i SVT opinion om Macchiariniskandalen häromdagen. En stjärna föll och svepte med sig många i KI:s styrelse i fallet. Friserade och fabricerade data, fabulerade resultat i artiklarna, många som ville vara med i författarlistan – i jakten på ära och rikedom.

Foto: Bosse Lindquist

Foto: Bosse Lindquist

Agnes får frågan om vi sett något liknande i svensk forskningshistoria – hon svarar att ja, det har vi och så glider hon in på Vipeholmsförsöken. Handikappade fick äta kolor och få karies för att sedan gå obehandlade i ett par år. Usch vad sorgligt. En etisk kollaps som vi gemensamt får skämmas för i all framtid.

Här kan du se henne i TV-programmet Opion Live >>

Vi hör på radion om de magsäcksopererade barnen som får djupa svåra depressioner efter sina operationer. Var femte vill ta livet av sig. Stora eftervårdsbehov.

En magsäcksoperation är ett stympande ingrepp. En stor del av magsäcken tas bort. I prövningen till etisk forskningskommitté står att ”man prövat allt” för att nå viktminskning. Allt? Jag är 50 år gammal – jag har inte prövat allt och kommer inte att hinna pröva allt under min livstid. Nu har de fått tillstånd att operera barn under 12 som prövat allt. En sak är säker – det är inte magen det är fel på.

Jag pratar med Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet om detta. Hon kallar det för århundrades vårdskandal och säger att det är i nivå med Macchiarini. Stympade ungdomar med en enda önskan – att få dö. Det är inte deras magar det är fel på, säger Charlotte.

Vad har vi som föräldrar, omgivande samhälle, media, skola med flera för ansvar? Vad har den unga individen själv för vilja och vad styr? När ska vi sluta lita på trollkarlarna vid operationsbordet i sina rymddräkter?
Magsäckar tas bort med stor risk att orsaka livslånga invalidiserande handikapp. En sak är helt säker – det är inte magsäckarna det är fel på.

Här hör du nyhetssändningen om de fetmaopererade barnen:

Fetmakirurgi leder till psykisk ohälsa hos unga >>

Fuskande forskare har jag sedan länge fått nog av. Jag har sett data friseras, ord som vrängs i texter och låtit personer tränga sig ombord i författarlistan – med försmak för herrar – i jakt på ära och rikedom. Det är preskriberat alltihop idag.

Vi vill ha evidensbaserad vård – men, jag säger som Michael Wiehe – vem i hela världen kan man lita på? Är Macchiarini toppen på isberget?

Fundera över tilliten till forskarsamhället. Forskare är också människor i ständig jakt på ära och rikedom.

Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare
karinsjogren@telia.com
www.karinsjogren.se

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev