Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

31 maj 2022

Gratis undersökning?

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Kom till oss. Vi är bra och gratis. Och snygga, verkligen snygga och gratis, helt gratis?

Tandkliniker i Göteborg slåss om patienter – lockar med gratis och bra, väldigt bra.
Reklamerna braskar över stan. Kom så blir vi glada, både du och vi. Snygga tandläkare i tighta klinikkläder och bländande leenden.

När man lockar med gratis blir jag misstänksam. Vänta lite – du snyggtandläkaren på reklampelaren – du jobbar på din legitimation. Du jobbar under elva myndigheters kontroll. Ja, jag kollade det en gång – det blev elva då – strålsäkerhetsmyndigheten, socialstyrelse, miljö- och hälsa, försäkringskassa, kemikalieinspektionen, inspektionen för vård och omsorg – IVO, etc etc sammanlagt elva myndigheter som kontrollerar tandvård.

Men, ingen som kontrollerar etiken i tandvårdens marknadsföringsmetoder? Ingen som är kritisk till lock-pris? Mäklarna får inte vara med i Mäklarsamfundet om de lockar med lågt pris som de vet rusar vid en budgivning.
Det kallas etik.

Etik (ethos=sed) är en teoretisk och kritisk reflektion över moralen, står det på Wikipedia.

Sanningen om ”gratis-tandvården” är:
Vi tar ditt ATB – såklart.
Vi hittar ”något” som behöver åtgärdas – en liten fraktur, lite tandsten, nånting som vi gör och debiterar när vi väl fått dig i stolen.
Vi tar betalt – du betalar för din undersökning hos oss också – fast vi mörkar den grejen, vi bakar in kostnaden i något annat, för att locka in dig.
Bara förstagångsbesökare får ”rabatten”, dvs vi bygger kortsiktigt.

Det känns inte lika trevligt, inte lika bra. Inte lika bländande snyggt.

Samtidigt har vi platser i Sverige som inte kan ta emot patienter alls. En privat kollega i Västerbotten berättar om 20-30 samtal per dag till en liten klinik. Människor med trasiga tänder, värk, som man måste säga nej till. Det finns ingen tid. Lock down istället för lock-pris.

De leende snyggtandvårdarna på reklamskyltarna som slumpar bort undersökningar kanske skulle ta en gratis-tur ut i det tandvårdslösa landet istället? Nån etisk myndighet med en likavärdesregel som säger att du inte får locka patienter med ”gratis” sålänge det finns patienter som ingen hjälper?

Undersökningen är ett viktigt moment – dessutom – den ligger till grund för allt vi gör. Nej, kanske bjuda på en rotfyllning istället?

Kom till oss – du får en gratis rotfyllning – och vi är snygga dessutom. Snygga och trevliga. Och gratis.

Önskar er en skön sommar – hoppas ni alla får njuta av det bästa som finns – naturen – och, kom ihåg den är gratis. Och väldigt snygg.

/Karin

Karin Sjögren
Tandläkare, odontologie doktor, affärskommunikatör, MI-tränare

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev