Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

11 oktober 2016

Hon ser inte stranden eftersom hon är upptagen med att drunkna

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Fullt påslag, långa patientköer, stress stänger alla möjligheter till reflektion.

Stressen sitter som halsringar längs hela nacken. Det piper lite när hon andas. Om hon skulle ta bort halsringarna faller huvudet lealöst mot kroppen och hon dör.

Hon jobbar i en bubbla. En tät glasbubbla. Bara ett fåtal personer vet hur hon egentligen mår. Det finns inte luft till fler. Hon är sammanbiten. En patient i sänder. En journalanteckning i taget.

Någon föreslår en förändring i klinikens arbetssätt. Vi vill göra nytt! Vi vill ha lördagsöppet med bussar från flyktingboendet! Vi vill ha frisktandvårdsdagar med kul erbjudanden i väntrummet. Bra pris på eltandborstar och rosa necessärer med klinikens logga på!  Vi vill göra nytt, vi vill hjälpa fler och samtidigt ha kul!

Hon hör inte allt de säger. Ljudet ekar och känns långt borta. Hon tittar ner i sin smartphone och utan att se bläddrar hon med högerhanden. Hennes glasbubbla är av skottsäkert glas nu. Hon har stressat så länge, i så många år. Hon räknar ned mot pensionen. Om hon bara orkar de sju år som är kvar. Om hon bara står ut. Om hon bara får vara ifred.

Det finns en annan person på kliniken som gör likadant. Hon är också avskärmad. Vi brukar kallas bromsklossarna, säger de till varann när de smiter iväg för en stund ifred på lunchen. De har ett litet mötesrum där bara de två får plats. De andra tittar lite snett, men de låter oss vara. Vi har en egen klinik i kliniken.

Den här historien kan mycket väl vara helt sann. För att överleva väljer de två kvinnorna att arbeta i en egen del av kliniken. De hindrar utvecklingen och skapar oro i den stora gruppen som kan känna skuldkänslor och konflikträdslor. Vad gör vi för fel?

När alla är tillsammans i samma båt kan vi ta oss till ett gemensamt mål. Det fungerar bara om alla är delaktiga i klinikens utveckling. Du kan aldrig tvinga en annan människa ned i den gemensamma farkosten. Det enda du kan göra är att synliggöra samarbetsprocessen och hur vi tillsammans når målet.

Dental24 är en gemensam plattform för alla som har med tandvård att göra i Sverige. Det är unikt. Det är dags att vi gemensamt samlas runt vår älskade tandvård utan att strida internt. Alla behövs, tillsammans är vi starka.

Om vi ska kunna ta tillbaka makten över tandvården från försäkringskassa och socialstyrelse så måste vi absolut gå ihop. Tandvårdsorkestern ska spela upp! Och då menar jag inte ”Närmare Gud till dig”.

Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare, medlem i MINT

PS
Öppen nationell kurs i Motiverande samtal: 8-9 december Hotell Post i Göteborg
Sista anmälningsdag 7/11
mejla karinsjogren@telia.com

Nationell kurs i motiverande samtal >>

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev