Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

22 januari 2019

Hur du rekryterar en engagerad tandsköterska

Johanna Ene

Tandsköterska

Bra personal är nyckeln till framgång. Hur lyckas man rekrytera en engagerad tandsköterska som faktiskt älskar sitt yrke? Jag ska berätta. Det är enkelt!

Det börjar med talesättet ”Var mot andra så som du vill att andra ska vara mot dig.” Jag behöver egentligen inte skriva mer, för det är allt som behövs.

Förra året ägnade jag åt att söka nytt jobb som tandsköterska. Jag la ut mitt CV på flera jobbsökarsidor, surfade platsannonser och fick kontakter. Många kontaktade mig utifrån de sidor där jag visade mitt CV. Smidigt, tyckte jag!

Tips ett: Var personlig.
Om du kan, skippa rekryteringsföretagen och kontakta själv tandsköterskan du är intresserad av. Du visar att du är engagerad både i personalfrågan och din klinik. Dessutom känner man sig utvald på ett helt annat sätt än om en utomstående rekryterare sköter kontakten.
Vill du ändå ta hjälp av utomstående så var noga med vem du anlitar. Jag är så trött på rekryterare som slänger ut ett mystiskt meddelande på Facebook där allt verkar jättehemligt och man måste kontakta vederbörande privat via PM för mer info. Lagom kul när man inser att man söker jobb på sin egen klinik… Den här typen av rekrytering slösar med vår tid och jag tycker på riktigt att metoden är störtlöjlig. Slösar du bort min tid kommer jag inte vara så noga med din heller.

Har också fått en mängd mail med ytterst knapphändig information och korthuggen fråga om jag vill jobba? Jobba med vad, med vem?! Svårt att veta. Strax därpå har ett liknande mail kommit från rekryterarens kollega. Kommunikationen dem emellan är väl lika trött som jag känt att min blivit tillbaka. ”Var mot andra som….”

Tips två: Lägg korten på bordet!
Var inte mystisk, det är bara ocoolt. Tala genast om vem du är och vad du söker. Var noggrann. Som en kontaktannons. Enkelt!

Tips tre: Träffas flera gånger.
Det är svårt att få en rättvis bild av någon under en regelrätt anställningsintervju. Man är oftast antingen alldeles för lite av sig själv, eller för mycket! Vågen väger sällan rätt vid första försöket. Träffas igen, gärna på ett mjukt sätt. På kliniken jag just anställts vid blev jag inbjuden till deras fikarast vid två tillfällen. Jag fick insyn i hur de har det på rasten och det blev ett avslappnat samtal ihop med äggmackor. Att jag hade med min ettåring var inga problem, vilket bidrog till min positiva inställning.

En annan tandsköterska blev bjuden på kafé av tandläkaren på sin anställningsintervju. Att ta en fika och snacka kan också vara rätt väg till att anställa rätt person. Våga vara du, rekrytera personligt så får du det tillbaka.

Tips fyra: Lyssna.
Vad är viktigt för den du ska anställa? Inte bara på arbetsplatsen, livet i sin helhet måste fungera för alla. Jag bad om två saker när jag rekryterades; lönen och 4 dagars arbetsvecka. Att jag blev bemött med ett lugnt ”Det ska säkert gå att lösa” gjorde hela skillnaden. Inte bara att få det jag önskade, utan arbetsgivarens inställning. Jag fick intrycket av att denna var trygg i sin roll och såg möjligheter, varpå jag också kände mig trygg och såg möjligheter. Där vill jag vara!

Tips fem: Smakar det så kostar det.
Det gäller så mycket här i livet, så varför ska det inte också gälla bra personal? Förhoppningsvis är din personal en långsiktig investering, så se den som det från början. Att anställa någon som redan från start är missnöjd med en viktig del av avtalet ger inte direkt hopp om framtiden. Har du inte möjlighet att ge den önskade lönen så tänk kreativt och se om det finns andra saker att skriva in i ert avtal. Är du öppen för förslag så kommer din nya tandsköterska också vara det!

Ge och ta, då blir det bra!

Bästa hälsningar från en nyanställd och väldigt nöjd tandsköterska!
Johanna Ene

P.S. Jag skulle aldrig söka en tjänst på en klinik som saknar krav på utbildad personal. Kräv mig på mitt examensbevis, tack!

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Johanna arbetar på en privatklinik utanför Göteborg. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

 

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev