Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

7 april 2020

Hur förändrar Corona vår framtid?

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Det har skrivits spaltkilometer om Coronapandemin, om själva viruset och om hur vi hanterar den situation som uppkommit, inte minst hur den hanteras i olika länder. Ekonomin har också stått i fokus och regeringen m fl har lovat stora ekonomiska stöd. Men hur blir det efter Corona?

I lördagens Dagens Nyheter varnade statsministern för att vi kommer att få räkna de döda i tusental och i måndagens tidning menade Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson att facit inte är hur många människor som dör. Facit får vi först om 4-5 år. När han utvecklar detta tema blir jag faktiskt imponerad. Frågan är hur Corona påverkar hela hälsosituationen i Sverige?

Varje år läggs 850.000 människor in på sjukhus i Sverige. Vi måste ju ta hand om alla andra sjukdomar också. Vilka undanträngningseffekter ger det? Hur påverkas barns psykiska hälsa? Många barn lever i trasiga hem under svåra sociala förhållanden. Skolan är deras livlina. Därför är Carlson emot skolstängningar. Många barn har skrivit och bett honom hålla grundskolorna öppna.

Erik de la Reguera skriver i lördagens DN att det som sociologen John Torpey kallar ”Statens legitima monopol av reglering av rörlighet” just nu håller på att dras till sin spets. Kanske är Palermo-bornas vägran att betala för matvaror från Lidl ett exempel på att tålamodet hos folk börjar ta slut p g a de hårda inskränkningarna i rörligheten. De svenska myndigheternas vädjan till vårt förnuft är kanske den riktiga vägen att gå, trots ifrågasättanden. I den franska revolutionen var ”friheten att röra sig, stanna på en plats och lämna den” ett kärnvärde. Ett kärnvärde som vi svenskar grundligen uppskattar.

Gott från krisen

Vad gott kan då Sverige och övriga världen ha av Coronakrisen. I vår familj har vi ett talesätt att det värsta som händer oss kanske så småningom visar sig vara det bästa som hänt oss. Så fort det är sagt känner man sig bättre till mods.

Myndigheterna har fått ett fantastiskt gensvar från Sveriges befolkning, vi följer rekommendationerna, unga ställer upp och levererar mat till gamla, ensamma får någon att tala med via internet, företag finner att det går bra att många anställda kan jobba hemifrån, man kan ersätta många fysiska möten med Skype-möten osv. Listan kan göras lång.

Meteorologerna har redan sett att giftmolnen försvunnit över Kina som en följd av att många kolkraftverk stängts ner. Utsläppen av koldioxid till atmosfären har minskat markant. Kanske kan vi göra internationella överenskommelser som gör att flyget beskattas och många av de plan som nu står på marken inte kommer upp igen. Lågprisflygen har ökat flygandet över alla gränser. Vi medborgare kanske ska börja bete oss mognare. Det går ganska bra att leva på ett sätt som minskar påfrestningarna på vår enda jord.

Gott kan också vara att vi förstår att vi måste samla i ladorna under goda år, en biblisk kunskap som vi alldeles glömt bort. Finland, med krigen i färskt minne, skrotade aldrig beredskapslagren och försvaret. Företag, sjukvård m fl kanske inser att bara en leverantör (Kina) och Just-in-time leveranser är för sårbart. Vi kanske lär oss bygga ett mindre sårbart samhälle.

Tryck på pausknappen

Så ett tips till de styrande över alla landsgränser: Tryck på pausknappen. Om bankerna inte tar ut räntor och amorteringar under krisen, och likaledes ställer in utdelningar mm, kanske storföretagen och de stora fastighetsägarna kan göra något liknande. En procent av mänskligheten äger idag 50% av världens alla tillgångar, inklusive banker, fastigheter och stora företag. Jag tror att dessa superrika människor lätt skulle kunna klara ett hack i intäktskurvan. Hjälp gärna till och sprid detta upprop via Twitter och Facebook.

Hur gör Curomed?

Folkhälsomyndighetens Johan Carlson menade att han med stigande ålder och erfarenhet lärt sig av liknande kriser. Vi på Curomed har hållit på i mer än 35 år och börjar också få lite erfarenhet. Vi tar det lugnt och kommer aldrig att tumma på säkerheten. Utifrån vad vi förstår idag får vi nog ställa in kursresan till Rumänien och Donaudeltat i september. Beslut om det fattar vi i juni. Vår fantastiska kursresa till Tahiti tar vi en första ställning till i augusti och diskuterar då med våra partners, bl a SAS.

Vi ser i alla händelser fram emot att fortsätta tillsammans med er in i världen efter Corona!

 

Glad Påsk
önskas till alla Dental24s läsare från

Tore Sahlin

 

Kom med på någon av våra kursresor 2020:

  1. Kurs och studieresa till Rumänien, 7 -16 september 2020. Vi tar ställning till genomförande i mitten av juni.
  2. Effektiv Stresshantering, Umeå, 1-2 oktober 2020, anmälan före 1 september. 50% rabatt på kursavgiften från och med 3:e personen från samma arbetsplats. Kan troligen genomföras.
  3. Nyårsresa till Tahiti och världens vackraste öar, 28 december 2020 – 10 januari 2021. Beslut om vi ska genomföra resan tas i mitten av augusti.

 

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev