Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

14 mars 2016

Hur gick det sen?

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

I förra veckans bloggtext berättade jag om kursen som kom av sig – redan under presentationsrundan:
Hur gick det sen?

De två modiga, som tagit ordet och med höga röster förklarat sin olust ger oss andra en chans att träna på att lyssna och att rulla med motstånd.
Framförallt kanske är det jag som kursledare som får pynta upp. Lätt att gå i försvar, lätt att bli upprörd – jag som förberett mig och allt. Rest långt också.

Jag vilar istället i min absoluta tillit till att motiverande samtal fungerar. Ett leende, ett andetag, en tyst avvaktan – och sen:

”Ni har båda kommit hit idag trots att ni inte alls vill det. Ni har hittat hit till kurslokalen, ni är här helt i tid – tack för det och tack för att ni säger er mening och för att ni påminner mig om att allt vi gör här idag är helt och absolut frivilligt. Jag har förberett för att vi ska kunna göra övningar för den som vill delta. Men, kom ihåg – helt av fri vilja. Den som väljer att inte delta kan be några andra om lov att få lyssna när de gör övningar – förutsatt att det är ok för dem.

Vi ska fortsätta och lyssna på er andra som ska få presentera er – välkomna att sitta kvar så länge ni tycker att detta verkar intressant.”

De övriga 8 personerna har stora förväntningar på dagen. Ett par av dem har redan samtalsutbildning sedan tidigare, men vill fylla på och hoppas på egen aktivitet under kursen, dvs många övningar.

Nu har alla presenterat sig – alla är kvar i rummet – kursen rullar igång. Tvekan inför kursen rinner av. Det tar tid, det får ta tid. En av er kommer jag att träffa vid ett annat tillfälle längre fram i vår. När vi skils åt säger du att du längtar efter att träffas igen. Ja, det gör jag med.

Jag är så tacksam för utmaningarna jag får, ibland lite skarpladdade, men alltid utvecklande.

Hoppas ni ser hur detta kan komma till glädje i fler situationer. Alla gillar som bekant inte att gå till tandläkaren heller.

Karin

Karin Sjögren
Odont Dr, leg tdl, affärskommunikatör, lärare i motiverande samtal, medlem i MINT
www.karinsjogren.se

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev