Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

4 april 2017

Hur ska en bra chef vara?

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Här sitter jag i min nya vegamössa och funderar.

Inte en mössa för veganer utan en svart yllekeps med blank liten skärm. Den ska jag ha när jag spelar dragspel på båtar.

Jag tänker på en medarbetardag jag har med en vårdcentral. Som ett av momenten under dagen har vi en diskussion om ledare och chefer i vården.

Hur ska en bra chef vara? – Klok! Erfaren! Föregå med gott exempel! Aldrig favorisera någon, ingen ska vara påläggskalv eller gullegris. Aldrig prata illa om någon. Alltid ta hand om alla. Chefen ska ge klara besked – si ska det vara inte så! Chefen ska se och bekräfta mig. Chefen ska alltid ha ett leende på läpparna. En bra ledare har koll på ekonomin och alla rapporter. En bra chef ska vara lyhörd. En god lyssnare! Ett föredöme för alla! Chefen är verksamhetens nyckel till framgång. Efter en liten stund är hela tavlan full av fantastiska superlativer – guldkonfetti-ord som regnar runt oss i hela rummet. Allas ögon lyser.

Jag frågar gruppen vem av dem som skulle kunna tänka sig att träda in som chef. Plötsligt ändras stämningen. Alla tittar ned med skammens rodnad på kinderna. Bilden av den fantastiska chefen är omänsklig och inte möjlig att förverkliga. Ingen levande människa kan samtidigt bära alla dessa egenskaper och förmågor. Den ultimata chefen finns inte. Inte ensam och inte av egen kraft. När du och ni som medarbetare tillsammans ger chefen mandat och tillit kan hon vara den ledaren ni behöver. Du som medarbetare kan inte ge ledaren din tillit förrän du får hennes. I den hierarkiska strukturen finns ledaren högre upp, på en högre pinne i hönshuset. Det betyder att hon måste börja. Den högsta hönan måste ovillkorligen börja att visa sin tillit till gruppen, våga visa sina svagheter och styrkor. Sedan kommer medarbetarna. Ni kommer att vilja vara medarbetare, inte motarbetare.

Tänker på Leonard Cohens låt Anthem – han sjunger med sin dova, djupa röst som går rätt in i kroppen:

Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That’s how the light gets in

Det är genom dina svagheter du blir stark. Hm, man undrar va? Väldigt maffig låt. Tungt budskap.

Jag har upplevt en fantastisk chef under en period på folktandvården. Lotta Sundelin. Hon visade mig vad en ledare är. Jag förstod också då vad en medarbetare är. Tack Lotta. Du har en särskild plats i mitt hjärta. Det finns många fler bra chefer och ledare – tack! Det finns ännu många fler goda medarbetare – tusen tack!

Och Per fyller år! Per Ahlberg här på Dental24 – honom vill jag prisa och berömma för sitt goda ledarskap och sin tillit till oss som håller till här på sidan. Vi läsare, bloggare, professionella skribenter, journalister, företag, annonsörer, fackfolk och andra partners. Per – du bär tandvården i Sverige framåt och vi bär dig och Dental24. Per fyller år, en stor, jämn födelsedag. Jag ska ha vegamössan och spela ”Vem kan segla förutan vind?” på festen på båten. Ja, du Per – du är både båten, havet och vinden här på Dental24. Stort grattis och tack för ditt engagemang och arbete för att ena tandvården.

Tillsammans är vi starka – alla yrkeskategorier på samma plattform. Tillsammans vågar vi vara svaga – there is a crack in everything, that’s how the light gets in.

 

 

Tack för att jag får vara med ombord i min nya vegamössa och mitt dragspel på resan till framtiden.

/Karin

Öppen kurs: Nationell kurs i motiverande samtal >>

Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, lärare i motiverande samtal, konsult i social arbetsmiljö
karinsjogren@telia.com
www.karinsjogren.se

 

Leonard Cohen Anthem på youtube >>

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev