Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

28 maj 2020

Jag har blivit utsatt för övergrepp

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Spruckna röster, en elak hosta, en smäll, en spökfigur i svart kontur som skriker. Ett helvete utspelar sig i mitt hem.

Jag är uppkopplad på en digital kurs på zoom. Det ska handla om kommunikation i coronatider. Och, ja det handlar verkligen i många bemärkelser om kommunikation. Ingen av föreläsarna använder headset (hörlur med mikrofon som kostar 99:- på billigvaruhuset) – vilket gör att de sitter och skriker för att höras på hela internet. Vi hör också alla kringljud – kylskåp, diskmaskiner och skrap mot skrivbordet.

Föreläsarna har sina datorer på skrivbordet, som vanligt, vilket gör att jag ser deras dubbelhakor, näsborrar och pannor i fallande ordning. Monsterfigurer med mikroskopiska hjärnor som hamnar djupare och djupare ned i bild, tills bara en fetblank panna är kvar.

Nära 100 personer deltar på ”kursen” och ingen är mutad. För han som håller i det har inte testkört, än mindre nånsin själv blivit utsatt för sina egna kompetenser. Han är så högutbildad som man kan bli i detta landet.

En av föreläsarna har ritat en illustration på ett block. Han håller blocket under bild, vi ser hans knogar – torra spruckna gamla mansknogar med vita hårstrån mitt i bild.

Någon ber honom efter en liten stund att hålla bilden så vi ser den – han höjer händerna så att vi ser hans dallriga underarm och sen säger han att nu har vi sett den så det räcker. Resten av hans föredragning relaterar han till illustrationen han tidigare visat.

En spökplump uppträder i motljus framför sitt fönster och ska visa några slides, får hjälp att dela skärmen och vi hamnar i ”ljusbordsläge” – dvs hans diabilder är stora som frimärken och alla visas samtidigt. Efter en stund tar en kvinna ton och ber honom göra något, vilket han inte förstår – han ser vad som behöver ses på sin datorskärm.

Föreläsningarna är gratis och på kvällstid. Sent. Stressad, svettig och frustrerad lämnar jag efter tre timmar kaoset på zoom-mötet. Rastlösheten påverkar min sömn, en känsla av utsatthet – jag vill lära mig, jag vill lyssna, men jag kan inte – för föreläsarna och moderatorn är så fruktansvärt dåligt förberedda. Ljudstötar hackar rakt in i min hjärna och min blick väjer för skärmens frånstötande bilder. Varför testar man inte innan? Hur svårt kan det vara? Har de sett på TV nångång – ett enda nyhetsprogram räcker väl för att man ska få den ytterst lilla förståelse som krävs för att skapa en hyfsad kameravinkel och ett hyggligt ljud?

Idag bearbetar jag övergreppet genom att köra släpkärra till sopstationen tillsammans med en granne. Tänk att få höra det ljuvliga braket från en container när skräpet landar – det är befrielse. Jag kastar mina sorger.

I mitt vardagsrum, i min favoritfåtölj ägde övergreppet rum. Låt dig inte drabbas, drabba inte någon annan – testkör först – här kommer min ”Uppförande”-lista för zoom-möten till dig som ska ge digitala kurser:

Tretton Karins digitala bud:

 1.  Använd bra headset – inte apples trådlösa – för brusiga.
 2.  Lyft upp datorn/ipaden/telefonen så att du ser rakt in i kameralinsen.
 3. Se rakt in i kameralinsen.
 4. Bläng inte ned i tangentbordet, och fippla inte med dina bilder, delningar etc undertiden du pratar – lägg iordning innan.
 5. Sitt vid ett bord – soffan kommer att sluka dig.
 6. Kolla bakgrunden – välj nån svart bara om du vill stänga av tvätthögar och passerande tonåringar i kalsonger.
 7. Undvik harklingar, hostningar, kaffedrickande med smällande koppar i bordet.
 8. Inga fönster i bild – ljuset från ett fönster fräter i bilden och riskerar att mörklägga ditt ansikte.
 9. Belys ditt ansikte med en enkel lampa.
 10. Var tyst när du inte har något att säga – agera inte pausfågel – alla digitala ljud kostar att ta in.
 11. Om du ber auditoriet om att ställa frågor – använd chattfunktionen och läs frågan lugnt så att alla slipper gå in i chattrummet och läsa.
 12. Om du ber auditoriet om en kommentar – var tyst så att de hinner att våga uttala sig.
 13. MUTA samtliga som lyssnar, både ljud och bild. Om de inte ska prata.

Gode Gud bevara oss från de digitala övergreppen – och om ni vill gå en digital zoomkurs för en som ”gör alla rätt” så finns ju jag här:

Karin Sjögren

Odont Dr, Leg tdl, Affärskommunikatör, MI-tränare, konsult social arbetsmiljö
karinsjogren@telia.com
tel 0706-820082
www.karinsjogren.se

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev