Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

29 juni 2019

Jobba aldrig helg

Johanna Ene

Tandsköterska

Jag vägrar gå med framåt i den här utvecklingen mot alltings ständiga tillgänglighet. Att vissa samhälleliga instanser som akutvård, polis och liknande måste vara tillgängliga dygnet runt går jag självfallet med på. Men att alla andra ska haka på och dras med i denna virvlande tornado av ständighet, att alltid finnas till hands, det är en sjukdom i sig.

Sakta men säkert utökar vi öppettiderna. En kväll. En helgdag. Några till. För efterfrågans skull. För konkurrenskraftigheten och pengarnas skull.

Sakta men säkert jobbar vi oss bort från gemensam ledighet med familj och andra närstående. I takt med att vi väljer helg till jobb börjar vi peta på fler yrkesgrupper som bör tänka på att gå i samma riktning. För jobbar vi lördag behöver vi barnomsorg lördag. Och så kan det lätt rulla på.

Jag har arbetat kvällar och helger under flera år. Där tappade jag bort ett helt kompisgäng, för jag kunde aldrig vara med. Jag missade familjeträffarna. Gled ifrån.

Att jobba då andra är lediga passar somliga bra. Gör då det som passar dig. Men att acceptera en utveckling som snart kommer tvinga många av oss att skaffa skilda ledighetsdagar är att marschera ner djupare i ett samhälle fyllt av utmattningssyndrom, ensamhet och klyftor mellan människor som borde stå varandra nära. Jag siar om domedagen och det låter komiskt mörkt för vissa.

Tro fan det blir mörkt när vi trasar sönder det allra viktigaste; närheten och tryggheten av att få vara tillsammans med sin familj och andra nära relationer. Livet är så mycket jobb, ska den viktigaste relationen verkligen vara den med din arbetsplats? Mår vi bra då?

Pengar i plånboken. Jobba fler helger. Familjen finns ju där. Klart vi ska vara lika bra som andra, kunderna behöver oss.

Idag är utmattningssyndrom folksjukdomen vi säger att vi förstår orsakerna till, men inte gör något åt. För det kräver långsiktighet och förändringar som företag idag inte har lust med. Vi är här och nu, ge mig pengarna HÄR OCH NU!

Jag säger bara tänk längre än imorgon. Tänk större än dig själv. Och ibland måste man ta ett steg bakåt för att hinna med framtiden utan att dö på kuppen. Låt något vara heligt, låt vår gemensamma helg vara helig.

Tänk på det i sommar. Johanna

 

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Johanna arbetar på en privatklinik utanför Göteborg. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev