Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

8 november 2018

Kaoset vid nödutgången – eller – Katastrofen som kom av sig

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Planet darrar av turbulens. Pulsen är i oordning. Andningen grund. Är det slut nu? Det här livet. Ska jag sluta i småbitar spridda över Anderna?

Om det nu är Anderna under mig. Anderna är en dramatisk bergskedja som i mitt upprörda tillstånd är den enda information av geografisk art jag kommer åt.

Jag har lyssnat till safety instructions before take off. Jag sitter i up right position vid nödutgången. Bordet är uppfällt. I hörlurarna Mia Skäringers och Anna Mannheimers pod. Ångest är på deras agenda, också. Skräck och ångest utlöst av stress. Personligt och utlämnande. Blir berörd – som alltid.

Turbulensen skakar. Min blick söker sig ut mot vingen. Vingen är kvar. Flygvärdinnan har fullt upp att hålla sin kaffevagn. Vagnen rycker och sliter. Jag tackar nej, jag förstår inte meningen med att dricka kaffe i kaoset. Och – kan hon inte surra den idiotiska kaffevagnen och koncentrera sig på att flyga istället.

Plötsligt kommer en blixtsnabb tanke – är det NU jag ska slita upp dörren? Nödutgången. Ska luckan bort nu, ska de uppblåsbara rutschkanorna blåsas upp? Blir det lugnt då? Jag läser instruktionerna. Plattan ska bort, sen ska handtaget dras nedåt. Tänk om jag gör det bara…? Om jag RÅKAR öppna nödutgången. Vad ofantligt jobbigt. Vad förvånade alla ska bli. Vilket kaos.

SÅ kan man göra! Foto taget mitt i turbulensen.

SÅ kan man göra! Foto taget mitt i turbulensen.

Mia och Annas podavsnitt är över. Nu är det Jonas Gardells och Mark Lewengoods pod i lurarna. De skrattar, kärleksgnabbas och bjuder på knasiga husmorstips. Hemtrevligt – som alltid. Planet flyger plötsligt lite lugnare. Skräcken ger vika i takt med mina djupare andetag.

Pustar ut efteråt.

Pustar ut efteråt.

Paniken släpper och när podavsnittet är slut är det dags för landning. Jag pustar ut och reflekterar över det djupt mänskliga behovet av trygghet och säkerhet.

Sensmoral:
Välj vem du lyssnar på.
Följ inte alla instruktioner oreflekterat.
Fatta inga stora beslut i turbulenta situationer.

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev