Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

18 december 2018

Karins julblogg

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

När andra inte gör som vi säger, fast vi menar väl. När inte ens vi själva gör det som är bra för oss. Då kan det vara dags att stanna upp. Stanna och lyssna.

Mitt julevangelium handlar om medveten närvaro. Att vara vaken i nuet. Med medvetandet uppmärksamt på verkligheten. När du är öppen för det som händer kommer du lättare att kunna göra kloka val.

Varningssignalerna har larmat länge. Du kör på. Jobb, scrolla, barn, scrolla, städa, scrolla, träna, hinna det och hinna det, skynda, scrolla, skynda… Stopp ett tag. Vakta på dina sinnen – guard your mind – säger buddisterna.
Ja, det sa dom redan för 2500 år sen. Buddismen. En filosofi med tonvikt på andlig utveckling,

Allt vi tänker, känner och gör får konsekvenser för oss själva och andra.
Vi människor behöver vara i nuet. Vi gillar att agera nu. Uppleva nu. Vi är gjorda för det. Vissa ältar det som varit medan andra längtar sig bort till en okänd framtid. Vi mår bäst när vi lever nu. 80% nu är idealet. Med 10% i förfluten tid och 10% i framtiden. Viss reflektion på det som varit är bra och någon framförhållning är smart. Några älskar att älta det som varit. Kanske 80% i dåtid – varför sa han så? – oooo vad jag gjorde bort mig… Då missar du en hel del trevligt. Du missar signaler – både positiva och negativa. Risken att köra vilse ökar när du missar signaler. Risken för kollision när du kör mot rött är betydlig. Kroppens signaler blinkar rött och gult. Du kör för fullt.

Nästa steg är att leva i nuet utan att döma. Det gör skillnad.
Att sträva efter ett ickedömande förhållningssätt. Betyder inte att inte reagera.

Du är dum! (Dömande)
När du inte ser att jag behöver hjälp blir jag besviken… (Observerande, beskrivande, deltagande utan att döma).

Vi behöver träna på att tolka intryck, att leva i nuet. Att lyssna på ljud, se färger och former. När du diskar så känn tallriken, vattnet, diskmedlet – temperatur, doft och rörelse. Utan att döma.
Njut av att äntligen få koncentrera dig på en enda sak i taget. Du behöver det. Du är värd att få njuta. Sätt dig i soffan. Tag en mjuk julknäck och känn hur den smakar och rör sig i munnen. Vilken resa!

När du lugnar dig och börjar lyssna på dig själv och kroppens signaler kommer du också automatiskt lyssna bättre på andra omkring dig. Det kan bli väldigt bra.

Detta och mer kan du läsa eller lyssna till i kloka psykiatrikern och professor Åsa Nilsonnes bok: Vem är det som bestämmer i ditt liv?

Tack för att ni finns. Tack för alla mejl – jag svarar på alla jag får. Skriv mer – det gläder mig mycket. Tack för att ni läser mina rader här på Dental24.

God jul och Gott nytt år.

Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare, medlem av MINT, konsult i social arbetsmiljö

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev