Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

3 december 2018

Kerala och Nya sätt att behandla smärta

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Den nyligen avslutade kursen i Kerala handlade om smärtfysiologi och hur man genom analys av rörelsemönster kan finna orsaker till långvariga, kroniska smärtor. Under lång tid har man i vården behandlat dessa patienter med olika slags terapier utan att komma tillrätta med problemen. Deltagarna i vår kurs ställde upp som ”patienter” eftersom det visade sig att i stort sett alla av oss hade olika typer av problem i huvud, nacke, skuldror och rygg.

En av de deltagande läkarna hade stora problem med radiologiskt verifierad artros i käkleden. Kursledaren Björn Aasa tittade på hållning och rörelsemönster i nacken och gav några instruktioner vilket ledde till att patienten upplevde en momentan förbättring.

Alla upplevde vi inte denna momentana förbättring när vi fick våra övningar för att öka den motoriska kontrollen över våra besvärande nackar och skuldror. Men det öppnades nya möjligheter för oss att både ta hand om våra egna problem och även våra patienters. Problem med just skuldrorna var mycket vanligt hos oss tandläkare. Koordinationen mellan de olika musklerna i skulderleden är särskilt viktig eftersom ledpannan är så grund, vilken lätt leder till felställningar som medför tryck på nerver med smärta som följd.

Vistelsen på The Travancore Heritage var i sig en fantastisk upplevelse med underbar mat och Arabiska havet ett stenkast från våra rum. Stranden kryllade av fiskare som drog upp sina nät på morgnarna och på eftermiddagar och kvällar strosade lokalbefolkningen förbi. Efter kursen hade vi några helt fantastiska dagar på Kerala Backwaters innan vi åkte upp i bergen till Cardamom Country för att bl a titta på kryddodlingarna. Sjuttio procent av all världens kardemumma kommer härifrån!

Kursdeltagarna och vi arrangörer var rörande eniga, Nya sätt att behandla smärta med analys av muskelfunktion och träning av nya rörelsemönster, var verkligen något som behöver bli mer känt inom vår profession. Nästa kurs i ämnet kommer därför i mars 2020 i Darjeeling. Smärta orsakar stort lidande för våra patienter och stora kostnader för samhället så ju mer vi kan om de multifaktoriella orsakerna till olika former av smärta och deras behandling, desto bättre!


Bilden är tagen i mars 2011 när jag senast besökte Buthan.

Kursen kommer också att innehålla höghöjdsmedicin på Tenzing Norgays institut för utbildning av sherpas. Tenzing Norgay är främst känd för att den 29 maj 1953 tillsammans med Edmund Hillary vara de första klättrare som besteg Mount Everest. Efter kursen kommer vi att ordna en rundresa i det otroligt vackra kungariket Bhutan där man fokuserar på GNH, Gross National Happiness istället för BNP, som mått på landets välstånd.

Tenzing Norgay och Edmund Hillary var de första klättrare som nådde toppen på Mount Everest.

Tenzing Norgay och Edmund Hillary var de första klättrare som nådde toppen på Mount Everest.

Ni är hjärtligt välkomna till denna kursresa men innan dess har vi många andra spännande och intressanta kursresor på gång, Se vår hemsida!

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev