Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

3 januari 2018

Konsten att vara helt oduglig

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Att inte göra någon nytta alls. Att bara vara och att det räcker.
Svindyrt är det, så det måste ju vara bra. Har man betalt väldigt mycket så har man ju iallafall försökt.

Jag läser en annons som handlar om att åka till ett ställe långt borta. Du ska vara där i tre veckor. Första veckan ska du använda för att landa. Rensa tankarna. Träna bort mobilen och din internetuppkopplade hjärna. Sen blir det en vecka i absolut lugn (eller ångest…?) och den tredje veckan har du kanske lärt dig att vara still. Att inte göra något alls. Att vara helt oduglig – eller helt i kontakt med dig själv. Vem du nu är.

Dit reser mycket rika som behöver en paus. Det är ett exklusivt kloster på andra sidan jorden. En retreat.

Jag tänker att det borde gå att göra en egen retreat här hemma. Att vara i nuet. Min kompis har en hund som kräver hela hennes totala uppmärksamhet. Han är jättestor. Han hoppar och skäller som en hel flock med hjortar. Han är ingen facebookhund, säger hon och tittar mot en annan matte som kommer gåendes med blicken i mobilskärmen. Den lilla vita facebookhunden nosar sig fram helt lugn. Jag tänker att vi borde kunna hyra ut galenpetterhunden som kräver din totala uppmärksamhet och närvaro. Dyrt, tre veckor i taget. Första veckan drar han sönder allt och skrämmer slag på alla. Andra veckan har ni kontakt du och hunden, fortfarande fullt sjå med att bygga er relation. Tredje veckan kan ni börja slappna av (nåja) tillsammans.

Tror att varje tillvaro ter sig himmelsk efter att ha haft en tokig jycke hos sig i tre veckor. Nån som vill testa?

Eller, jag tror ni fattar vart jag vill komma. Utan en överaktiv hund eller dyr retreat på andra sidan jorden. Att vara helt lugn och närvarande. Där har vi vår tids största brist. Bristen på lugn och ro utan ständig information. Att våga låta mobilen ligga en halvdag, en hel dag, kanske två dagar. Att ta en skön promenad i skogen eller vid havet, någonstans där ingen pumpar dig med reklam och information. Kanske ska det bli min förändring för 2018? Att låta telefonen ligga oftare. Att bli mer närvarande i nuet. Att träna på konsten att vara helt oduglig.

 

Välkommen på en trevlig kurs i kommunikation och hälsofrämjande arbete i vår, i centrala Göteborg, när magnoliorna blommar. Klicka på länken så kan du läsa mer:

http://karinsjogren.se/karinsjogren.se/Kurs_Halsoframjande_tandvard.html

 

Karin Sjögren
Odont Dr, Leg tdl, Affärskommunikatör, MI-tränare, konsult social arbetsmiljö
karinsjogren@telia.com
www.karinsjogren.se

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev