Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

5 april 2017

Mobbingen finns

Johanna Ene

Tandsköterska

Varför är det de som blivit utsatta för mobbing eller orättvis behandling på en arbetsplats som tysta går och skäms? För så är det i de allra flesta fall. Varför? Svaren som kommer är oftast ”Jag vågade inte”, ”Tänk om ingen tror på mig”, ”Det kanske är mig det är fel på”, ”Ingen skulle lyssna”. Är det en bra arbetsgrupp om en enda person går och tänker så här?

Skam. I situationer med mobbing är det alltid fel person som bär på skam. Det skulle inte behöva vara någon som bär på den tyngden, om vi alla kunde ta av oss den höga hatten och vara ödmjuka inför oss själva och varandra. Vi kan alla göra fel. Det är ok, så länge vi tar till vara på det lilla svåra ordet ”förlåt”.


Bildkälla: SVT Play: Morgans Mission

Jag har hört så många exempel på förhållanden där den ena parten varit otrogen, men det är den drabbade som ”ska” skämmas och döljer det som skett. Varför är det så här? Varför ska den som fått hjärtat sårat gömma det under lager av självförnekelse, medan du som trampat med spikskorna obekymrat trallar vidare i livet? Om du dessutom vet med dig att du gjort fel, våga vara en människa med hud och hjärta och blotta dig! Jag lovar att det kommer skänka fler än dig lyckligare dagar. För det finns fler än du som går mot samma mål, kanske har du glömt?

Jag funderar över hur jag hade reagerat om en kollega berättade att mitt beteende sårat. Jag hade blivit otroligt ledsen. Generad. Skamsen. Jag hade velat veta hur det kunnat ske utan att jag märkt något. Jag hade tagit verktyget och gjort något bra av det, är min förhoppning. Det kräver mod att våga se sina brister. Idag hör jag om för många modlösa kollegor, och chefer i synnerhet. Är man så rädd att tappa ansiktet som chef? Är det viktigare än att vara människa i gruppen?

De otroliga förtroenden jag fått genom mitt skrivande är både vackra och hjärtskärande. Tänk på, när ni behandlat någon orättvist, att ni aldrig vet vem som känner vem. Och jag glömmer aldrig ett namn.

 

Se Morgans Mission på SVT Play! Klicka er in och se hur han arbetar mot mobbing då han besöker arbetsplatser. Jag tycker särskilt om andra avsnittet. Det är dags att vi hjälps åt att lyfta den dumma skammen från människor vi borde bry oss om! Det Morgan tar upp gäller oss alla. Våga se och våga prata om det på jobbet sedan. Kanske se den tillsammans på någon samling?

 

Hälsningar

Johanna Ene

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg.
Hon driver också en privat blogg Tandsköterskan.net

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev