Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

29 juni 2015

Någon ny på jobbet?

Johanna Ene

Tandsköterska

Alla har vi varit nya på jobbet. Hur kändes det för dig? För mig har det alltid känts väldigt nervöst och osäkert, då jag är en person som älskar att ha stenkoll på läget och på alla bollarna i luften. Det har man självklart aldrig på en ny arbetsplats. Att fundera kring hur man själv upplevt det och känt sig som nykomling är viktigt när man ska ta emot ny personal.

Jag har fått uppleva jättebra mottaganden, där jag känt att jag varit viktig för arbetsplatsen, och rent usla som fått mig att bli både ledsen och arg. Första morgonen på nya jobbet kommer jag till min arbetsstation som inte är färdigställd. Arbetsledaren är borta hela dagen och de nya kollegorna ödslar nätt och jämt ett hej. Ingen i laget har tid eller lust att hjälpa mig komma iordning så jag får fråga andra avdelningar om hjälp. Första träffen med de nya kollegorna var på den årliga julmiddagen. Kul, tänkte jag! Mina glada förhoppningar förbyttes till en utdragen pina då ingen ens lyfte lillfingret för att bjuda in mig i gänget och arbetsledaren, som satt mitt emot mig, inte så mycket som gav mig en blick under hela middagen. Jag är inte den som sitter snällt och väntar på att bli tilltalad, jag kan ta för mig, men jag har aldrig känt mig så ovälkommen på en arbetsplats i hela mitt liv. Sa upp mig illa kvickt och var både enormt lättad och så sjukt ledsen. Idag ångrar jag att jag inte talade om för arbetsgivaren vad som faktiskt orsakade min snabba sorti.

En annan första dag på nytt jobb var raka motsatsen. Vid arbetsdagens start blev jag ihopparad med en rutinerad kollega som gav mig en introduktion om jobbet samt arbetsplatsens skrivna och oskrivna regler. Man fick veta att här var det viktigt att säga hej till alla och ingen fråga kändes för dum för att ställa. Jag blev aldrig lämnad att reda mig bäst jag kunde och det kändes som om jag gick runt och pratade med en kompis, inte en kollega som bara fått i uppdrag att lära upp mig. Jag blev kvar länge och fick själv introducera nya kollegor och självklart ville jag ge dem samma goa välkomnande jag själv fått!

Nu har jag precis lämnat över till vår nya tandsköterska för att gå på semester och invänta det lilla liv som jag snart ska vara mor till. Innan hon började tänkte jag mycket på hur vi kunde välkomna henne på bästa sätt, och få henne att trivas. För mig är sådant jätteviktigt och inget man lämnar åt slumpen. Jag tycker att man har ett ansvar, inte bara som arbetsgivare utan även som kollega, att få ny personal att känna sig välkomnad och uppskattad! Hur ska vi annars kunna lägga grunden för ett bra team? Eftersom vi inte skulle hinna arbeta ihop så länge funderade jag över mina sysslor, vad jag gör som inte är självklart och inte finns nedskrivet. Jag skrev små lathundar, antecknade viktiga telefonnummer och satte lappar här och där. Jag gav extra tid åt vissa sysslor så att vi kunde göra dem ihop utan stress. Det är viktigt att visa att man finns där för vilka knasiga frågor som helst, men även för att lära känna varandra och förstå vilka man är och hur man ska jobba som bäst ihop.

Jag tycker det är så roligt med en ny arbetskamrat, som dessutom verkar vara en underbar människa. Det kändes faktiskt tråkigt att så snart behöva säga hej då för en längre period. Nya kollegor kommer alltid med nya kunskaper, tips och tankar. Om ni tillåter det! Vi måste kunna se värdet av ny sand i timglaset och låta den blanda sig med den gamla.

 

Ha en härlig sommar!

Bästa Hälsningar

Johanna Ene

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev