Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

31 mars 2021

När gav du din fru en rotfyllning senast?

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Sommartider, hej, hej, sommartider – nu kommer det roliga…

Låt vintern rasa ut bland våra fjällar.
Frågan är: När gav du din fru en rotfyllning senast?

Den nya tandvårdsutredningen är så stor att den inte går att läsa i sin helhet. Det bekymrar mig att jag inte ens orkar tänka på att läsa de nästan 1000 sidorna fast att jag kanske borde. Jag ska bara läsa bibeln först och koranen och Strindbergs samlade skrifter. Tandvårdsutredningen är på 991 sidor. Och då är inte bilagorna inräknade. Min hjärna säger absolut nej.

Hur mycket kan man skriva om tandvård? Så skulle den kunna heta. Eller, som sagt – när gav du din fru en rotfyllning senast?

Jag har bara skummat och läst korta sammanfattningen och vad några andra tycker om tandvårdsutredningen. Min känsla är att man som vanligt misstror oss tandvårdare för att vilja göra tekniska operativa saker för att få betalt. Ju fortare borren snurrar desto bredare leenden bakom munskydden. Dessutom verkar man tänka att undersökningar är nåt man kan göra i den snabba filen. Fort in, fort ut – billigt och snabbt. Fort och fel är inte samma som rätt och väl.

Jag gillar när patienter blir friska. Det toppar en trerotig rens med hästlängder. Jag vill ta betalt för kunskap, sjukdomsutredning, kompetensbyggande, intresse och fokus på det friska. En frisk mun i en sund kropp. Hela kroppens hälsa – det är meningsfullt att se helheten – ja vi tar blodtryck och mäter blodglukos på Sundtandvården där jag jobbar. Det skapar trygghet, relation och en ärlig ingång till samtal och stöd till hälsosamma val.

Jag har frågat mina patienter om de skulle vilja ha en gratis rotfyllning om de fick en. Fundera på svaret – kommer i nästa krönika. Vetenskapligt, nästan.

Ska tandvården som vanligt sitta och borra och vänta på att myndigheter och beslutsfattare bjuder upp? Eller ska vi lyfta borr-foten från gaspedalen och gå samman för en frisk framtid? En enad tandvård för hela befolkningens hälsa. En enad hälso- och sjukvård hand-i-hand med tandvården – eftersom allt hänger ihop.

Jag önskar en glad påsk till er mina fina läsare.

Karin på sin egen påskö – Hönö – i Göteborgs norra skärgård.

Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare
www.karinsjogren.se

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev