Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

31 mars 2015

Närhet på den lilla mottagningen

Johanna Ene

Tandsköterska

Påskharen skuttar fram med sin korg fylld av färgglada chokladägg, snart knackar han på dörren med våren i släptåg. Vem är då oförskämd nog att säga nej till godis som självaste påskharen bjuder på, trots vad tandläkaren månne ha sagt! Jag kan lova er att äta påskgodis för två helgen lång utan att skämmas. Hur mycket tandvård man än är matad med så måste man njuta hämningslöst och tanklöst ibland. Tiden är inne för det.

Efter en ganska påfrestande tid både privat och jobbmässigt känns det skönt att få börja känna vår. Med det kommer mer positiva tankar och jag tänker mycket på det fina med att jobba på en liten intim mottagning. Dags att hylla det lilla tycker jag, för vi försvinner lätt bakom vimlet av storklinikerna där ”allt händer”.

 

Hos oss är vi för tillfället bara jag och tandläkaren, snart blir vi en till och det ska bli jätteroligt. Som vi jobbar har jag den mesta kontakten med patienten. Vi följs åt från väntrum till behandlingsrum till reception och per telefon. Även om det ökar arbetsbelastningen och ibland gör det väldigt stressigt så uppskattar jag att få ha hand om alla dessa bitar, jag tycker det skapar trygghet för både mig och patienten. Det blir sällan missförstånd och patienten vet alltid vem de möter oavsett om det sker på plats eller på telefon. Jag blir så glad när vi känner igen varandras röster och telefonsamtalet flyter naturligt och kryddat med små personliga knorrar. Och när man föräras med förtroenden känns den ständiga kontakten så väldigt värdefull, ett påskägg av guld att vårda med största respekt.

 

Nyligen fyllde jag år, vilket få visste om. Döm om min förvåning när en patient denna dag kom ihåg mig och räckte över en söt liten påskgul blomma! Jag tror på de personliga bemötandet, att se varje individ och ge lite av sin tid till ”nonsens” när det går. Som att prata strunt i väntrummet innan behandlingen, eller låna ut sitt öra om någon behöver lätta sitt hjärta litegrann. Detta har jag möjlighet till i vårt lilla hörn av tandvårdsvärlden där jag kan påverka hur jag använder tiden och har mycket eget ansvar. Jag tror att jag hade drunknat och förtvinat på en arbetsplats där det är mer ”löpande band” och man kanske inte hinner säga så mycket mer än det som gäller vården.

 

När vi talar om teamtandvård så ser jag det som jag, tandläkaren och PATIENTEN. I mina ögon är patienten en precis lika stor del i teamet som tandvårdspersonalen. Vi ska alla ha ömsesidig respekt för varandra och mötas i mitten av vårdrelationen.

 

Jag önskar er alla påskägg och vårblommor!

Bästa Hälsningar

Johanna Ene

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje månad.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 10 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev