Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

1 oktober 2018

Öppet brev till våra politiker – nu är det allvar

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Valrörelsen är över och vi har fått en knepig situation i Sveriges riksdag. Dagens Nyheter 27 september listar åtta områden där partierna måste göra upp över blockgränserna: EU, bostäder, pensioner, försvaret, migrationen, skatterna, landsbygden och infrastrukturen. Den viktigaste frågan av alla finns inte med på listan: Klimatet.

Klimatfrågan diskuterades inte heller i valrörelsen. Forskarna är överens om att vid en global uppvärmning på 2 grader är det stor risk att klimatet tippar över. Det är då försent att göra något och det kan då bli en okontrollerbar temperaturökning på jorden. Vi har nu en temperaturökning på 1,5 grader globalt sedan år 1900. Klockan är alltså fem i tolv!

Sommaren på hela norra halvklotet har varit extremt varm med svåra skogsbränder på många olika håll som följd, t ex i Kalifornien och Sverige. Torka har dramatiskt minskat skördarna i Sverige och häftiga regn har orsakat stora översvämningar i bl a Japan. Klimatflyktingar blir ett allt vanligare begrepp. Författaren Amitav Ghosh (DN 26 september) har intervjuat flyktingar på deras eget modersmål och fann då att ett vanligt mönster är att de förlorar mark på grund av klimatförändringar och efter att ha flyttat inom landet i t.ex. Bangladesh och Pakistan ger de upp och satsar sina sista pengar på att komma till Europa. Han menar att det är omöjligt att skilja på vilka som migrerar på grund av politiskt förtryck eller klimatförändringar.

Ok, det finns några få klimatskeptiker kvar, bl.a. USA:s nuvarande president, men de flesta av oss är övertygade. Som jag ser det, är detta den absolut viktigaste fråga som våra politiker måste ta itu med redan idag. Vissa menar att det inte spelar så stor roll vad 9-10 miljoner människor i Sverige gör. Andra menar att vi i Sverige kan vara ett föredöme för övriga världen och få stenen i rullning mot de globala och överstatliga åtgärder som måste till. Jag tillhör den senare gruppen. Sveriges medverkan i EU tror jag väsentligt ökar våra möjligheter att påverka.

Med 500 miljoner nyrika kineser, 250 miljoner indier med svensk medelklasstandard som nu börjar resa som aldrig förr, konsumerar kläder och prylar som vi gör i väst, accelererar farten mot ”The tipping point” och ingen vet hur mycket tid vi har på oss.

Mitt förslag till våra politiker är att ni nu gräver ned stridsyxorna och samarbetar på allvar. Jag har förståelse om ni inte vill ha med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet. I övriga partier bedriver ni i stort sett samma politik, så ur den synpunkten borde det inte vara ett problem. Ni kanske kan lotta om ministerposterna som ni gjorde om ordförandeposterna i utskotten. Redan listan i DN över de åtta områden som ni behöver göra upp om över blockgränserna talar för det. Dessutom den synnerligen knepiga klimatfrågan.

Klimatfrågan måste upp på agendan. Släpp på prestigen, sätt er ner, kavla upp ärmarna och börja lösa problemen tillsammans med våra kunniga svenska experter. Vi behöver SMART-mål både för oss som privatpersoner, offentlig förvaltning och privat företagsamhet (specifika, mätbara, artikulerade, realistiska och tidssatta mål). Och det räcker inte med teknisk utveckling i framtiden. Vi måste alla minska vår konsumtion, vår energianvändning och vår användning av naturresurser med början idag.

Från och med vår nästa kursresa till Kerala i Indien kommer Curomed att minska klimatavtrycken för flygresorna genom att plantera träd i Vi-skogen. Privat har vi installerat värmepumpar i våra hus. Vi är i stort sett vegetarianer och odlar en stor del av våra grönsaker. Vi har reducerat mängden nya kläder markant. Vi har minskat antalet bilresor genom att vi valt att bo och arbeta på samma ställe. Vårt kontor ligger på gångavstånd till hemmet. Jag är väl medveten om att inte alla har så stora valmöjligheter, men jag tror det är viktigt att vi gör de klimatsmarta val vi kan.

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin

Se mer om våra kursresor på Curomed.se. 2 platser kvar till vår Nyårsresa till Galapagos.

 

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult.
Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev