Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

25 september 2017

Outbildad tandläkare sökes

Johanna Ene

Tandsköterska

Så är det ibland för oss tandsköterskor. Vi saknar skyddad yrkestitel och rent krasst så kan vem som helst få jobb som tandsköterska idag. Därav blir det svårt för oss som värnar om vården att hålla fast vid yrkesstoltheten och kunna vara med och ställa krav på en högkvalitativ vård. Stämningen sotas när vi hör om kliniker som anställer outbildade ”tandsköterskor” och snacket går redan glödhett genom landet. Det både syns och hörs för den som söker tandsköterska med icke krav på utbildning.

Nöden har ingen lag, kan det heta när bristen på sköterskor är stor. Just därför behöver vi en lag som skyddar vårt yrke och våra patienter. Jag har skrivit om detta förut, men nu går pressarna heta och även patienterna upplyses nu om läget. Så vad säger de? De är ganska så mållösa, de jag talar med. För de kan inte tro att personal inom vård saknar gällande utbildning. Vad händer när fler och fler patienter börjar ifrågasätta tandvårdspersonalens kompetens och utbildning? Inte direkt bra marknadsföring. Men jag tycker att de har rätt att veta vem som tar hand om dem och vem som ser till att hygienrutinerna är fackmannamässigt utförda.

Nu håller båda våra fackförbund (Unionen och Vision) plus Svenska Tandsköterskeförbundet på att förhandla fram någon form av skyddad yrkestitel för oss tandsköterskor. Som med alla sådana strider för en pappersmässig förändring tar det tid. Tid tid tid, när vi behöver framåt marsch kära tandvårdssverige, innan patientförtroendet inte bara är sotat i kanterna utan också brinner! För en sak vill jag säga, förtroendet från oss tandsköterskor gentemot tandläkare som inte tycker det är viktigt att vi är utbildade har redan brunnit. Är det värt det?

Vi söker tandvårdspersonal som ser allvarligt på vård och hygien, som är skarpa nog att se vikten av att ALLA i teamet har en relevant utbildning. Det är ER vi vill hänga med. Vi hoppas att ni känner likadant och vill hänga med oss, för då gör vi tandvården till det bästa någonsin. För att vi ska nå till en skyddad yrkestitel med krav på utbildning behöver vi stöttning av alla i branschen, så som Tandläkarförbundet, Sveriges Tandhygienistförening och Sveriges Tandteknikerförbund.

Det snackas om teamtandvård, då vill vi gärna vara med i teamet vi också! Tillsammans för en trygg tandvård.

Representanter och andra stöttepelare får gärna ta kontakt med Svenska Tandsköterskeförbundet i frågan. Gå in på hemsidan http://svetf.se

 

Bästa Hälsningar!
Johanna Ene

 

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev