Reserapport från Mongoliet
Tillbaka i Sverige efter en omtumlande och mycket intressant kursresa i Mongoliet och Sibirien. Först kursen och det mycket intressanta studiebesöket på det nya universitetssjukhuset i Ulaanbaatar. Japanska intressen, med japanska staten i spetsen, har satsat motsvarande 600 miljoner kronor i detta sjukhus som fullt ut går att jämföra med vilket nytt sjukhus som helst i väst men med en stor skillnad. Man har fullt ut integrerat traditionell medicin med västerländsk medicin. Båda blocken har lika stora delar av sjukhuset som består av två huskroppar förbundna med varandra.
Min goda vän sedan 20 år Dr Lagshma Baldo har varit ansvarig för uppbyggnaden och är nu chef. Hon var tidigare dekan för Medicinska Fakulteten och dessutom chef för utbildningen i Traditionell Mongolisk Medicin.
Dr Lagshma Baldo med personal på universitetssjukhuset i Ulaanbaatar
Hon menar att västerländsk medicin är överlägsen när det gäller akuta åkommor medan traditionell medicin har många fördelar vid kronisk sjukdom, även om effekterna i den traditionella medicinen först kommer efter en rätt lång tid. Hon tar blodtrycksmedicin som ett exempel, där västerländsk medicin har snabb effekt, men där en biverkan är att kärlstyvheten ökar. Meditation däremot ger på sikt en minskad kärlstyvhet. Ofta kombinerar man meditation med åderlåtning för att få en snabbare effekt på det höga blodtrycket. De utvärderar nu den traditionella mongoliska medicinen med västerländska metoder i samarbete med japanska forskare. Det blir spännande att få höra mera om deras resultat.
Preszwalskihästar i nationalparken Hustai, Mongoliet
Efter kursen i Ulaanbaatar tillbringade vi två dagar i nationalparken Hustai där man planterat ut Preszwalskihästar som kan kallas en slags urhäst med samma kromosomuppsättning som zebran och lika omöjlig att tämja. Denna hästart var i stort sett utrotad i Mongoliet men fanns kvar i ett antal djurparker i Europa. Man samlade in dem och skapade en flock på 15 djur som fick anpassa sig till ett liv i det vilda i ett område i Holland. Sedan flög man dem till Mongoliet där de har förökat sig i ett antal nationalparker. När vi kom till Hustai såg vi några enstaka djur, bl a en hingst som fått tag i ett tamt sto. Man ser tydligt skillnaderna i anatomi mellan de två. Vi hörde att man senare separerade dessa två och förflyttade stoet utanför parken. Nästa dag på kvällen var vi strategiskt placerade vid en liten bäck med några mindre dammar. Vi såg en flock hästar på avstånd som gick och betade när så en flock på cirka 16 hästar kom travande mot vattnet för att sedan falla i galopp. Verkligen en mäktig syn. Tyvärr var det för mörkt för att få skarpa foton. Ett sto först och ledarhingsten sist med 16 djur. Detta var en ovanligt stor flock, man menar att normalt klarar en hingst att få ihop en flock på cirka 8 ston, som han sedan kan hålla ihop cirka ett år innan en annan hingst tar över. De slagsmål som då uppstår kan bli så häftiga att en av kontrahenterna dör.
Liksom hos oss på Curomed hade man byggt upp solpaneler på det administrativa huset på lodgen i Hustai. Vi bodde dock två och två i trevliga jurtor med en centralt placerad kamin. Överallt ser man den legendariska ryska minibussjeepen, formad som en tvålkopp, fyrhjulsdrift och extremt hög på hjulen, tar den sig fram nästan överallt. Anna-Lena Lauren, krönikör för DN och bosatt i Ryssland, skrev dess lov sedan hon åkt i Sibirien över stock och sten. Den är inte så bekväm, men helt genial, enkel och robust, utan moderna finesser som datorer och andra känsliga saker kan den utan problem repareras av nästan vem som helst ute i bushen.
I Hustai skulle vi haft sådana fordon istället för vår japanska buss som fick problem ibland. Kommer man utanför de stora vägarna här i Mongoliet har vägen skapats bara genom att man börjat köra på stäppen och efter en tid sätter man upp vägskyltar, t ex att man inte får ha gevär med sig eller enkelriktning.
Mera om vår spännande resa i österled kommer i nästa krönika.
Med vänlig hälsning
Tore Sahlin
Kom med på någon av våra kursresor 2020:
- Kursresa till Sikkim och Bhutan, 20 mars – 6 april 2020.
- Kurs och studieresa till Rumänien, 7 -16 september 2020
- Nyårsresa till Tahiti och världens vackraste öar, 28 december 2020 – 10 januari 2021
Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.