Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

20 maj 2015

Svar från ett tandvårdsbiträde

Johanna Ene

Tandsköterska

Ett mail angående förra inlägget om tandvårdsbiträden letade sig fram till mig. Så roligt att någon tar sig tid att ge sin egen bild av detta, och särskilt från just tandvårdsbiträdets sida! Det har diskuterats en del på Facebook, men åsikterna är ganska ensidiga och det har varit svårt att få mer utvecklande svar från de som tycker det är bra med tandvårdsbiträden. Jag är för en öppen dialog och blev hemskt glad när Emma ville dela med sig av sitt brev här. Vi varken lär eller kommer framåt med en ensidig ”debatt”.

Vill påpeka att mina åsikter absolut inte riktar sig personligen till er tandvårdsbiträden. Självklart inser jag att ni säkerligen gör ett bra jobb och är jätteduktiga. Ibland blir det tyvärr oundvikligt att trampa människor på tårna när man tar upp saker som får hjärtat eldigt och man vill skapa debatt.

Jag har många tankar kring detta med tandvårdsbiträden, håller med Emma på vissa punkter och andra inte. Fick några aha-upplevelser också! Jag lämnar det så tills vidare, och låter Emma få ordet.

Bästa hälsningar

Johanna Ene

 

 

Mail från Emma, Tandvårdsbiträde:

Hej Johanna!

Jag trillade förbi ditt inlägg innan jobbet imorse (6/5) och skumläste igenom det lite snabbt. Min tanke var att skaka av mig det men det ville sig inte riktigt så, och slutligen kände jag att en replik faktiskt var på sin plats.

Så, varför bryr jag mig ens? Jo, jag är ett tandvårdsbiträde. En av de där som du verkar vara lite orolig över att de ska ta din plats och utföra, eller förstöra, ditt jobb, outbildad och allt. Det förslaget har jag aldrig hört, och det är knappast syftet med oss, men jag tänkte förklara lite vad jag, och min kollega gör.

Åtminstone på min klinik var huvudsyftet att hålla ordning på sterilen. Självklart krävs det viss utbildning för att förstå hur maskinerna fungerar, och naturligtvis även information om smittspridningen, varför hygienen är så viktig, och hur den efterföljs på bästa sätt. Vi har fått utbildning i det här, varit på kurser och fått läsa på. Dock handlar det fortfarande bara om maskiner, och väldigt mycket sunt förnuft.

Att anse att en utbildning inom mikrobiologi är nödvändig för att utföra ett jobb i en steril, är som att anse att McDonald’s personal ingående ska kunna förklara vad prioner är, var de kommer ifrån och hur de beter och visar sig. (Om du inte vet det själv så googla, de är fascinerande! Dock antar jag att du vet det, eftersom du förhoppningsvis har läst om dem.)

Nåja, åter till min replik.

Att vi i ”vår steril”, skulle skicka ut smutsiga instrument är ohållbart. Faktum är, att instrumenten nu är renare, eftersom vi har tid att kolla alla instrument innan de ställs in i maskinen OCH när de lämnar maskinen. Detta är ju faktiskt sköterskornas jobb egentligen men tro mig, det slarvas, och tiden är knapp. Det hinns inte alltid med. Det finns inte alltid en ledig sköterska som kan tillbringa timmar i sterilen varje dag.

Vi har fått haka på in på rum, kika, fråga och undra. Fått förklarat vad som görs och varför. Fått en utbildning, egentligen samma som du har, i ert datasystem för att kunna vara behjälpliga om det krisar. Någon ”lärare” har vi dock inte fått. Självklart finns det alltid duktiga sköterskor att fråga, som glatt och snällt förklarar och instruerar, då de har vetskapen om att vi med rätt hjälp kan lyfta vissa vikter ifrån deras axlar.

Att däremot ständigt ha en och samma sköterska som berättar och förklarat allt går inte, det finns inte tid för sånt.

Utöver vår första syssla, att då kort och gott ”diska”, ser vi även till att rätt instrument packas och steriliseras, och ja, vi kontrollerar även att emballagen är hela och grejerna faktiskt sterila när de läggs på sin plats. Sorterat och klart, bara för sköterskor och hyggar att hämta.

Vi kollar även igenom allting i hela sterilen en gång i månaden. Torkar ur skåp och hyllor, försäkrar oss om att ingenting gått ut i datum och således måste packas och steriliseras på nytt. Vi veckodiskar instrument, ser till att det alltid finns packade filar, torks och sugar. Att tandstensinstrumenten är slipade, rotkorgarna kompletta och operationslådorna ordninggjorda.

Vi har även på vår lott att hålla Munvårdsapoteket i trim, att plocka med tvätten, packa upp och in leveranser i förrådet och fixa i ordning före och efter frukosten.

Om du har försovit dig kan vi öppna ditt rum och förbereda inför din morgon. Blir du sen när du slutar kan vi stänga ditt rum, med genomsugning av slangar, avtorkning och allt annat som hör till.

Vi kan till och med hjälpa din tandläkare med assistans om du skulle råka bli sjuk. Vi kan då gå in och hjälpa till med lättare grejer och på så vis hindra avbokningar, med återbud som ska lämnas och nya tider som ska hittas (och det är ju en utmaning i sig bara det!).

Vi kan vara ”Kalle-bakom” vid en operation och hjälpa till med att hämta grejer som fattas, utan att du behöver förstöra din sterila utstyrsel. Vi hjälper både sköterskor och hyggar att månadsstäda rum, vi småpratar med patienter och håller väntrummet snyggt och prydligt.

Hittills har inga negativa ord yttrats på min klinik om oss biträden. Tvärtom tas vi tacksamt emot och verkligen uppskattas för att vi har tid att göra det där som ska göras men som tiden aldrig räcker till för sköterskorna.

Är tanken att vi ska ersätta er sköterskor? Nej. Kan vi ersätta er sköterskor? Absolut inte.

Din utbildning är viktig! Ditt jobb är viktigt! Du kan göra mitt jobb, men jag kan inte göra ditt. Å andra sidan, så är det ju inte heller det som är tanken med oss.

Däremot kan vi avlasta er. Hjälpa er för att få era dagar att flyta bättre. Tro mig, vi drar åt samma håll och vi är ju inte direkt uppraggade från gatan och inkastade på kliniken.

Vi tar vårt jobb på samma allvar som alla andra på kliniken och tillsammans gör vi allt rätt bra.

Tack vare mitt jobb som biträde, och min chans att få en inblick i hela tandvårdsyrket, postade jag på skärtorsdagen min ansökan till tandsköterskeutbildningen. Jag vill bli som du, för ditt jobb är fantastiskt, men idag kan jag inte ha ditt jobb. Om två år, kanske jag kan det.

I framtiden kanske vi kan vara jämlikar, tills dess, utnyttja oss biträden, vi är rätt bra vi med!

 

Varmaste hälsningar

Emma
Tandvårdsbiträde

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev