Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

5 november 2018

Svårigheter att rekrytera personal till Folktandvården samt 2019 års kursprogram

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Jag har sedan min förra krönika haft en dialog med tandvårdsdirektörerna i de två nordligaste länen och det visar sig att Folktandvården i Sverige skulle behöva ytterligare 300 tandläkare. Jag har också talat med en tandläkare som efter många år i Folktandvården köpte ut ”sin” klinik för att driva den i Praktikertjänsts regi. Han betonade fördelarna med att kunna bestämma själv och kunna satsa ordentligt på vidareutbildning både för sig själv och sin personal med hjälp av managementfilosofin ”frihet under ansvar”.

Många Folktandvårdskliniker är byggda för en annan tid och har därmed för stora lokaler. Idén om marknadshyror á la storstaden även på en liten ort medför orimligt höga hyror som kliniken skall bära. Praktikertjänst förhandlade ner hyran till hälften i fallet ovan och jag har hört att Folktandvården i Västerbotten nu ser över hyresnivåerna för sina kliniker. Man skall också titta på Curomeds koncept med utbildningsabonnemang.

Själva ska vi nu genomföra vår intressanta kurs med Björn och Ulrika Aasa om nya sätt att behandla smärta genom att fokusera på muskelfunktion. Att använda ayurveda och yoga ingår också i kursen. Björn och Ulrika besitter en unik kompetens inom området och de arbetar som kursgivare över hela världen, mest för läkare och fysioterapeuter. Jag skall senare rapportera från både kursen och resan för Dental24:s läsare.

Trumps politik medför tyvärr att vi inte kan genomföra vår mycket intressanta studieresa till Iran nu i april. Vi känner att det kan uppstå problem med genomförandet så vi förbereder ett program i Marocko istället. Vi lägger ut det nya programmet på vår hemsida utan priser och räknar med att få dem i slutet av månaden.

Om du som jag gillar unika upplevelser, dels hur man kan se på tandvård och hälso- och sjukvård och dels hur annorlunda man kan leva, då tycker jag att du skall satsa på att komma med till Mongoliet i höst. Den verkliga höjdpunkten blir Altai Golden Eagle Festival. Programmet finns på vår hemsida.

Jag har fått förfrågningar om nästa års nyårskurs. Programförberedelserna går nu in i sin slutfas. En av Sveriges absolut bästa föreläsare, Professor Bertil Christensson i Lund, överläkare på Skånes universitetssjukhus, kommer att medverka och ämnet blir infektionsmedicin för odontologi och medicin. Dessutom kommer tandläkare Sven-Olof Einarsson att medverka. Sven-Olof är en stor afrikaexpert och filosof och är mycket kunnig när det gäller människans utveckling. Han kommer bl.a. att ta upp hur evolutionen drivit fram hjärnans utveckling hos oss människor.

Programmet finns redan på hemsidan men än så länge utan priser.

Bertil Christensson är mycket intresserad av antibiotikafrågan och ny forskning om tarmbakterierna. Hur kan vi på olika sätt skapa en tarmflora som gör oss mindre mottagliga för aggressiva bakterier? Hur kan vi minska permeabiliteten i tarmslemhinnan så att vi inte får in farliga bakterier den vägen? Sepsis dödar fler människor än cancer och hjärtinfarkt tillsammans över världen, hur kan vi komma tillrätta med det? Det är några av de intressanta ämnen vi kommer att behandla. Han kommer också att ge oss en uppdatering i vaccinationsfrågan, vilka möjligheter finns här men även vilka risker.

Efter kursen kommer vi att erbjuda några olika rundresor på Madagaskar för att uppleva den säregna naturen och faunan. Madagaskar har varit isolerat från den afrikanska kontinenten och därför har speciella livsformer kunnat etableras. Man skulle kunna kalla Madagaskar för Afrikas Galapagos. Lemurerna är bara ett exempel. Turismen är än så länge i sin linda på ön, och vi kan bara åka runt i mindre grupper. När jag var där för ca tio år sedan besökte vi en skola i väglöst land där barnen använde sanden som skriv- och räkneböcker.

Jag ser fram emot ett spännande och intressant kursår tillsammans med er! Alla 2019 års program finns nu på vår hemsida!

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin

Kontakta mig gärna om vill veta mer om Curomeds utbildningsabonnemang, tore@curomed.se, 070-3837510

Se mer om årets kursresor på Curomed.se.

 

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev