Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

2 mars 2022

Tandläkare, det är dags att öppna ögonen!

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Jag var länge kritisk till 3D-printers i tandläkarkliniken. Trots att jag älskar teknik, fanns det mycket som talade emot. 3D-printarna printade inte tillräckligt snabbt och det fanns ingen bredd på resin att printa i. Det var svårt och dyrt att designa 3D-prints och det fanns ingen kunskap om detta inom professionen. Nu har allt detta ändrats!

För första gången på mycket länge har branschen utvecklats snabbare än vad jag hoppats.

Printer-hastigheten har industrin löst. Det finns idag 3D-printrar som kan ta fram ett provisorium på under en timme – inklusive design, 3D-printning, rengöring, härdning och putsning. Den processen tog flera timmar bara för några år sedan. Nu pratar vi om en timme – på kliniken! De maskiner som kunde printa så pass fort kostade flera miljoner för några år sedan. Nu snackar vi om printers för 100 000 – 150 000 kr.

Utvecklingen inom material och resin har gått lika snabbt. Det finns nu en otrolig stor katalog av material. De första 3D-print jag gjorde, var porösa och gick ofta sönder. Proteserna krackelerade efter något halvår. Provisorierna var svaga. Kompositkronorna hade en konstig senapsgul färg. De nya resiner som finns idag, det är ordentliga grejer. Protesbasen är verkligen jättefin, jämfört med bara för två år sedan. Materialmässigt kan vi göra provisorium, kompositfyllningar, kompositkronor, bettskenor, kirurgiska guider och proteser.

Design, slutligen. Någon måste ju sätta sig och designa. Designsteget var tidigare den stora flaskhalsen. Det var svårt och tog tid. Det krävde kunskap och dyra program-licenser. Idag finns det kurser för den som vill lära sig. Men den stora nyheten är att designdelen nu går att köpa in. CAD-företagen har börjat implementera AI-processer. Det innebär att du preppar och skickar in det på en datacentral, där en dator designar. Det går redan att göra detta för singelkronor och bettskenor. För tillfället fungerar AI-designen lite si sådär, du får justera lite grann. Det finns även designservice, där du för över data till en designer, som skickar tillbaka en färdig design.

Alla delar håller på att gå ihop. Bredbandstäckning i hela världen med StarLink. Designtjänster. Bättre material. Bättre och starkare printrar. Överkomliga priser. Detta får sådana stora konsekvenser att det är befogat att tala om ett avgörande steg i tandvårdens utveckling. Tänk bara om Tandläkare Utan Gränser fick en sådan resurs i en mobil enhet. För tandläkarmottagningar på den svenska glesbygden måste detta innebära stora möjligheter. Produktionen på kliniken, designen utlagd på digital entreprenad hos våra tekniker. Ett ännu bättre flöde finns att tillgå, teknikern designar – alla inprovningar printas på kliniken och slutprodukten framställs av teknikern. Detta skulle reducera postgången och möjliggöra för en snabbare hantering av stora fall.

Jag säger inte: Tandläkare, köp, köp, köp 3D! Jag säger: Tandläkare, det är dags att öppna ögonen!

En viktig sak måste tilläggas:

När du som tandläkare gör 3D-print för klinisk användning, faller du in under de nya MDR – direktiven. Du blir per definition ett tandtekniskt laboratorium, med all byråkrati det innebär, samt en årlig avgift på 30 000 kr till Läkemedelsverket.

/Michael Braian

Michael Braian, är både tandläkare och tandtekniker i Malmö som här rapporterar löpande om forskning och klinisk tillämpning av ny teknik.

Photo by ANIRUDH on Unsplash

Michael Braian

Tandläkare och tandtekniker

Michael Braian är disputerad tandläkare och tandtekniker med egen klinik i Malmö. Braian är vidare beta-testare och hjälper till med utveckling av nya scanners samt har samarbetsavtal med flera tillverkare.

I sina krönikor diskuterar Michael Braian scanners från ett principiellt perspektiv utan att favorisera eller kritisera enskilda fabrikat eller modeller.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev