Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

8 oktober 2018

Tandsköterskan, det skrangliga sidohjulet

Johanna Ene

Tandsköterska

Nyligen var jag en av talarna på den renodlade tandsköterskekonferensen Tandsköterskan i Fokus, som Gothia Fortbildning arrangerade i Stockholm. Det är så otroligt häftigt att få stå där på scenen och dela med mig av idéer, tankar och inte minst känslor rörande vårt fantastiska yrke. En dag full av energi som sprutade åt alla håll, viktiga möten människor emellan och en dag efteråt då jag var totalt utmattad. Heh.

Sedan kom reaktionerna, när jag berättade om denna fantastiska dag bara för oss tandsköterskor. Jag tycker att lika väl som t ex tandläkare har många utvecklingsdagar bara för sig, så behöver vi det också för att hänga med och vara deras bästa tandsköterska. Men när kommentarer och meddelanden rullar in från sköterskor som berättar hur gärna de vill åka på sådana här dagar, men inte får för sin tandläkare, så börjar jag fundera på om det ens är möjligt för tandvården i Sverige att faktiskt få de bästa tandsköterskorna. Ni sätter fällben för oss innan vi hunnit till vätskekontrollen.

Skapar vi en framgångsrik tandvård med bästa expertis när jag känner mig tvungen att svara att det nog inte är lönt att arrangera fler utbildningsdagar specifikt för tandsköterskor, för de flesta får ändå inte åka?

Jag har haft förmånen att ha en chef som gjort sitt bästa för att jag ska få utvecklas, och jag har också haft lyxen att kunna göra saker på egen hand utan inblandning av kliniken jag jobbar på. När tandsköterskor kontaktade mig med det här dilemmat, samtidigt som kursanordnare hörde av sig och rådfrågade mig om hur de ska utforma kursdagar för bara tandsköterskor, fick jag mig en riktig tankeställare. Vi yrkesgrupper i tandvårdsteamet jobbar alla mot samma mål men också på helt olika sätt och med olika utmaningar.

Självklart måste vi utvecklas och fortbilda oss både tillsammans och för sig. Det som är högst relevant för hygienisten behöver jag som tandsköterska en helt annan vinkling på. Varför lägga dyra kurspengar på en allmän dag (som oftast mest riktar sig till tandläkare) och få ett blaskigt resultat med sig hem för en tredjedel av teamet?

Ni skriker efter tandsköterskor på många håll nu. Lockar med för låg lön och snålskjuts när tandläkaren vill åka på kurs. Nu har vi råd att tacka nej. Tills det kommer någon som ser mig som en kompetent yrkesperson att satsa på, som inte ser ett problem i att jag har krav på anställningsvillkoren. Någon som ger mig vingar istället för en sidovagn med skrangliga hjul. Sådana arbetsgivare finns. Och jag har tackat ja.

Varma hösthälsningar!

Johanna

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik utanför Göteborg. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev