Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

22 januari 2015

Tandsköterskornas önskningar för år 2015

Johanna Ene

Tandsköterska

Genom min andra blogg ”Tandsköterskan” frågade jag landets tandsköterskor vad de önskar sig för yrkeslivet år 2015. Här presenterar jag med mina ord de svar som kom in. Hemskt roligt att kunna göra något ihop med andra, och otroligt fint att få ta del av deras berättelser och tankar. Det sätter jag stort värde på och jag hoppas kunna göra dem rättvisa med detta blogginlägg!

Önskningar för 2015

Tandsköterskan är både behövd och eftersökt på arbetsmarknaden, men många känner att yrket behöver göras mer attraktivt samt höja vår status. För att åstadkomma detta önskar vi främst en högre, respektabel lön, men också mer och bättre utbildningar. Utbudet av kurser behöver ökas och bli bättre, men viktigast av allt så måste vi släppas iväg på dessa kurser! Många är vi som känner oss låsta vid arbetsplatsen. Det behövs ett långsiktigare framåttänk när det gäller värdet i att fortbilda även sina tandsköterskor. Vi vill och har mycket att ge.

Vi ser en marknad som ber om fler tandsköterskor, men de som utbildar sig nu börjar tänka om, tänka två och tre gånger på om det är värt att gå från ett fast jobb utan utbildning till ett yrke som i mångas fall sänker månadslönen med ett par tusenlappar. Att känna osäkerhet inför om man ska klara sig som ensamstående förälder efter utbildningen ger väldigt kalla fötter. Typiskt för ett kvinnodominerat vårdyrke, men inte okej för den sakens skull. Vi vill inte höra från äldre tandsköterskor att ”utan en man klarar du dig inte på denna lönen”.

Ge oss lön för mödan. Ställer man upp för arbetsgivaren så ska det synas i lönekuvertet. Det finns många sätt att motivera personalen, men det är i slutändan lönen som betalar räkningarna.

På vår önskelista står chefer med hjärta! Chefer som återkopplar till oss vid sjukskrivning och visar att vi varit saknade då vi återvänder. God kommunikation om vår anställning, vad som sker när vi är frånvarande en tid och vad som förväntas av oss då vi kommer tillbaka. Visst är vi tandsköterskor ibland nästan tankeläsare, men inte riktigt! Så en rak och tydlig kommunikation för att slippa onödig olycka är högt skattad.

Inom den privata tandvården önskas fem ytterligare semesterdagar för de som fyllt 40. Alltså samma som hos Folktandvården. Många chefer vet om detta men nu knuffar vi på lite extra för saken!

Släpp in oss nyutbildade och låt oss få göra det vi har fått utbildning för! Går tiden så vågar man inte eller glömmer. Vi vill, så låt oss. Tänker ni på vår framtid så tänker vi på er.

Till sist önskar vi att ryktet om att bristen på tandsköterskor ska lösas med rekryteringar ”från gatan” är just bara ett rykte. Det finns en anledning till att vi utbildar oss. Skulle du känna dig trygg med en sjuksköterska som helt saknar utbildning? Varför inte en tandläkare som en bekant lärt upp ett halvår när det krisade. Hade du gått dit som patient? Vi arbetar med det viktigaste vi har, våra patienter. Människor i beroendeställning som litar på hela tandvårdsteamets kompetens. Låt oss värna om att behålla patientsäkerheten tillsammans.

 

TACK!

Vänliga Hälsningar

Johanna Ene

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev