Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

22 oktober 2020

Tro inte på allt du tänker

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Det handskrivna budskapet står på en lapp på väggen. Tro inte på allt du tänker.

Marie-Louise Ekman har reportrar hemma som gör film om hennes liv. Hon som är/var gift med Gösta Ekman. Han som var/är en av mina absoluta favoriter.

Lappen sitter i hennes arbetsrum och jag skrattar till innan jag känner allvaret suga tag. Just så som det ska kännas när man blir träffad. Träff – sänkt. Jag skriver en post-it-lapp: Tro inte på allt du tänker.

Min senaste blogg handlade om utanförskap. Känslan av ensamhet och utsatthet när jag inte fick jobben jag så gärna ville ha. Känslan av att de pratar illa om mig någonstans.

Varje gång du söker ett jobb lägger du upp dig på en bricka. Under starka strålkastare undersöks du av anonyma granskare. Ditt personliga brev om ditt liv fnyses åt. Kalla, föraktfulla ögon, okänsliga händer trevar över din kropp, ditt liv. Utsatthet.

Många har hört av sig efter förra blogginlägget. En tandhygienist som sökt över 100 jobb. En tandläkare som sökt 180. Familj och vänner fattar ingenting. Känslan att inte få vara med. Att aldrig få leka. Tankar som rullar. Tankar som fräter, bryter ned. Titta på lappen. Tro inte på allt du tänker.

Många hörde av sig och gav kärlek. Fyllde på. Gav erbjudande om jobb! Hurra. Ja hurra. Äntligen. Tack. Återkommer om det. Kärlek. Jag fick tacka nej. Jag fick tacka ja. Jag tackade mig ur krisen. Nu är det bra igen. Tack alla.

Och till dig som är arbetsgivare och måste säga nej till en som sökt jobb hos dig. Tag kontakt. Tacka för att personen sökt. Bygg relation. Faktiskt, ja, bygg en relation – visa att du vill och håller en dörr öppen. Bara inte just nu. Det kan betyda allt för den som sitter därute i kylan. De autogenererade svaren: ”Tjänsten har tillsatts av annan sökande” är omänskligt kalla. Som en anonym opersonlig stoppande hand i ett kompakt mörker. Tröstlösa för den som ville ge sitt liv åt dig. I alla fall sitt arbetsliv. Och – en vacker dag behöver du kanske just den personen.

Så tack igen för all fantastisk respons. Ni är många som läser och tänker. Tack för att ni finns – ni är allt! Tack vare er gör jag just nu ett undantag och tror på allt jag tänker.

Karin Sjögren
Odont dr, leg tdl, affärskommunikatör, MI-tränare
www.karinsjogren.se
0706-820082

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev