Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

21 augusti 2018

Två program med fokus på kommunikation över kulturgränserna

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Europa och med det även Sverige blir alltmer mångkulturellt. Inte minst klimatförändringarna kommer att öka antalet människor som söker sig till Europa. Detta går hand i hand med att Europa också har stora behov av framför allt unga i arbetsför ålder eftersom befolkningarna i många av våra länder blir allt äldre. Sverige är också synnerligen beroende av arbetskraft utifrån för att hålla igång exportindustrin, vård och skola, äldreboenden mm. Därför är det ingen lösning att bygga fästningen Europa som många populistiska partier vill göra.

Men… vi måste bli bättre på att kommunicera över kulturgränserna. Inte minst i vården måste vi förstå att andra kanske inte tänker och uttrycker sig som vi gör.

Kommunikation och kulturkrockar i vården

Kommunikation och religion hör ihop. För många av våra invandrare har religionen en helt annan betydelse än för oss. I april tar vi med oss Mohammad Fazlhashemi, professor i islamologi, och Lennart Koskinen, biskop em, på vår rundresa i Iran och vår kurs Kommunikation och kulturkrockar i vården.


Kahjubron över Zayandefloden i Isfahan

Det forna Persien har haft en stor betydelse för vår europeiska kulturs utveckling och vi kommer att förstå de band som förenar Europa och Främre Asien bättre efter denna resa. April är också den absolut bästa årstiden att uppleva Persien på.

Traditionell medicin och odontologi i Mongoliet

Vår första resa till Mongoliet gjorde vi 1995. Det är troligen den resa som gjort störst intryck på mig och troligen även på de som var med då. Denna kursresa med tilläggsresa tror jag blir av samma kaliber. Våra kursgivare är eminenta, Dr Lagshmaa Baldoo är dubbelspecialist i traditionell medicin och i konventionell medicin och Dr Tsend Auysh likaledes, tandläkare och specialist i traditionell medicin. Den träning de kommer att ge oss är att tänka utanför boxen. Det kommer i hög grad att hjälpa oss i våra möten med patienter med bakgrunder i andra kulturer.

Den efterföljande tilläggsresan kommer att ytterligare fördjupa den förmågan. Då kommer vi att möta unika människor i en unik kultur och natur i såväl Mongoliet som Sibirien. Mötet med örnjägarna på Örnfestivalen i Bugat blir en av flera höjdpunkter. Men du får inte räkna med några flashiga hotell, det här är äventyr på riktigt…..

Hjärtligt välkomna!

Med vänlig hälsning
Tore Sahlin

 

Se mer om våra kursresor på Curomed.se. Platser finns både till Kerala i oktober och till vår Nyårsresa till Galapagos.

 

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev