Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

24 maj 2017

Vad är lön?

Johanna Ene

Tandsköterska

Är det bara pengapåsen i slutet av månaden? Möjligheten till en vecka i solen? Lön för mödan eller besvikelse i sifferform varje månad? Vi säger ofta att vi vill ha högre lön, men vad menar vi med det, vad är det vi faktiskt vill ha? Så här ser jag på lön…

Lön ska göra mödan värd! Siffrorna på lönebeskedet ska spegla de olika arbetsuppgifter du har, den utbildning du gått, det ansvar du bär på arbetsplatsen. De ska också spegla kompetensutveckling såsom genomförda kurser och nya arbetsuppgifter du blivit upplärd för, t ex delegerade uppgifter från tandläkare. Lönen ska ge sken av ditt engagemang i jobbet. Det ska vara värt att engagera sig!

Sedan kommer det rent basala, som att en lön ska täcka behov. Ett normalt dagligt leverne. Familjeförsörjning. Och då vi går en utbildning för att bli så kompetenta som de flesta vill ha oss så ska lönen kunna betala av ett CSN-lån. Hyror höjs ibland mer än lovligt, och alltid regelbundet, lönen måste hänga med resten av samhället. Sist och tyngst av det basala; vi ska kunna leva på vår pension!

Vi ska kunna känna att vi har råd med trygghet! Grundläggande försäkringar, fackförbund och yrkesförbund. Självklart tycker jag, för dyrt säger många tandsköterskor. Trygga anställda är lika med välmående och arbetskraftiga anställda.

Ett yrke som man genomgått en utbildning för ska ge högre lön än ett arbete utan krav på förkunskaper. Ska vi stanna kvar i ett yrke när en outbildad parkvårdare får mer betalt än oss?

Självklart ska den med det yttersta ansvaret samt längre utbildning ha högre lön, som
t ex tandläkaren. Det jag menar är att det måste finnas en rimlighet och kännas värdigt att gå till arbetet. Idag är många ensamstående föräldrar, så är det i vårt samhälle och då måste det gå att klara sig på sin lön utan att ha ångest i slutet av varje månad. Jag minns än när min handledare under praktiken sa ”Ska du klara dig som tandsköterska måste du vara gift”.

Jag blev inte tandsköterska på grund av lönen, hade jag varit ute efter pengar hade jag blivit tandläkare och bara gjort implantat hej vilt. Men man ska väl kunna ha det bra trots att man valt ett vårdyrke och har ett hjärta för andra människor? Jag är ilsket medveten om hur lågt i kurs arbete med medmänsklighet och vård av våra egna kroppar står. När det borde vara det vi värdesätter högst. Man ska värna om de som vårdar och värna om deras kompetens. Annars ligger vi jävligt pyrt till.

Vad är din egen hälsa värd, och tycker du att det är viktigt med kompetent och utbildad vårdpersonal när du själv besöker tandvården? Snart sitter du där i behandlingsstolen medan en outbildad tandsköterska lämnar över sprutan med fel bedövningsmedel till tandläkaren. För sent märker du hur adrenalinet sprutar i kors i din kropp. Vi ska vara utbildade och vi ska ha lön där efter.

 

Bästa Hälsningar

Johanna Ene

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Johanna Ene

Tandsköterska

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev