Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

29 september 2021

Världen öppnar upp igen – dags att blicka framåt

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Nu är det dags att blicka framåt och boka in intressanta kurser och event, hälsar Per Ahlberg i Dental24 23 september. I fredags tog UD bort sin allmänna avrådan mot resor i världen. Som den optimist jag är tror jag att denna gång blir det på riktigt. Vi har lärt oss mycket av pandemin, i unika samarbeten har forskarna tagit fram bra vacciner i rekordfart och de flesta av oss är nu vaccinerade. Vi på Curomed känner oss trygga med att öppna upp vår kursreseverksamhet igen.

Klassiska, unika kursresor

Våra kursresor har blivit klassiska. För er som inte känner oss, är vi nu inne på 37:e året med unika, ansvarsfulla kursresor över hela världen, fulla av ny kunskap och rika upplevelser. Dessutom kommer du att träffa mycket kompetenta kursdeltagare som du lär dig massor av. Våra kursresor passar både odontologisk och medicinsk personal. Många av våra kursdeltagare uttrycker sitt uppskattande av denna blandning som ger många nya infallsvinklar till olika problemställningar.

Första programmet blir Effektiv stresshantering på Island

Effektiv stresshantering som program tillkom 1995 efter det att jag själv under flera år varit ordentligt stressad. Det är ett unikt program som några av världens främsta forskare har hjälpt mig med att ta fram. Under åren har vi ständigt uppdaterat programmet med det senaste inom KBT-forskningen. Flera tusen kursdeltagare har under åren med bra resultat praktiserat programmet. Många arbetsgrupper uppvisar stora produktivitetshöjningar samtidigt som stressen minskar. Alla har nytta av programmet, som en deltagande läkare sade som inte själv alls upplever sig stressad.

Island

Island är alltid lika fascinerande och vid ankomsten passar vi på att uppleva Blå Lagunen innan vi äter en delikat middag på Eldhestars fina hotell och ridanläggning i Hveragerdi (uttalas Kveragerdi). Här tillbringar vi kursdagarna. Mitt på dagarna hinner vi med två ridturer ute i naturen på Eldhestars fina islandshästar. De som vill kan istället för ridningen bada i samhällets härliga badanläggning med vatten direkt från varma källor. Man har också en ångbastu med ånga från underjorden!

Hveragerdi är i början av den Gyllene cirkeln, med sprutande Geysir och det fantastiska vattenfallet Gullfoss samt Thingvellir. Thingvelli, platsen där världens första demokrati skapades, ligger mitt i en förkastningsspricka, som sakta, sakta delar Island. På väg till avslutningen i Reykjavik guidar världens bästa guide, Jakob Jonsson oss på denna tur som bjuder mycket historia och många fantastiska berättelser, samt inte minst ett tvärsnitt av Islands storslagna natur.

De som vill stanna några extra dagar på Island med Karin och mig vill vi gärna visa ytterligare några pärlor från våra tidigare resor. Vi åkte första gången till Island under 1980-talet!

Andra programmet blir Traditionell Medicin i Mongoliet och den världsberömda Örnfestivalen

Traditionell Medicin i Mongoliet med vår goda vän och föreläsare Lagshma Baldoo, som vi lärde känna redan 1995. Lagshma är utbildad läkare i Moskva och har utvecklat läkarutbildningen i Ulan Bator till mycket hög nivå. Bland annat införde hon problembaserad undervisning enligt Linköpingsmodellen. Hon arbetar också med Traditionell Mongolisk Medicin och moderniserade även denna utbildning. Hon lärde sig gammaltibetanska för att kunna studera de urgamla tibetanska urkunderna. Nu är hon chef för det nya universitetssjukhuset. Sjukhuset har två likvärdiga, separata byggnader, en för vanlig medicin och en för traditionell medicin. Det blev verklighet tack vare bistånd från den japanska staten och stod färdigt förra gången vi besökte Ulan Bator 2019. Vi kommer även att besöka Gandanklostret, där lamaismen nu återuppbyggs i Mongoliet efter 70 år av sovjetiskt styre. Religion, hälsa och sjukdom är tätt sammanflätade med varandra i Mongoliet.

Mongoliet och örnfestivalen

Efter kursen i Ulan Bator fortsätter vi sedan till den västligaste provinsen Bayan-Ölgii, med Altaibergen inom synhåll. Altai ingår i WWF Världsnaturfondens Global 2000 eko-regioner med hög biologisk mångfald. På den mongoliska sidan färdas vi i ett kargt stäpplandskap och bergsöknar på vår väg till örnfestivalen och på den ryska sidan möter vi ett grönt och frodigt, skogsklätt landskap.

Beläget i det inre av Asien sträcker sig Mongoliet från Sibiriens barrskogar i norr till Gobiöknen i söder. Därmed tangerar landet renens och kamelens utbredningsområde. Den västerländska civilisationen tränger på i utkanterna men fortfarande dominerar traditionella sedvänjor och bruk. Fortfarande är folkdräkten ”deel” den vanligaste klädseln, ”jurtan” (ger) den vanligaste boendeformen och fortfarande rider barnen barbacka till skolan.

Örnfestivalen i Bugat är bland det häftigaste jag någonsin varit med om. Till området där vi bor har traktens cirka 100 örnjägare kommit. De kallas berkuter. De tävlar med kungsörnshonor som är halvt domesticerade och själva bär de fantastiska dräkter. Vissa örnjägare har ridit flera dagar med sin örn på armen för att ta sig hit och de lokala besökarna är många. Det är en riktig folkfest och man ser 7-10-åringar rida omkring bland publiken och visa upp sina egna pilgrimsfalkar, liksom även många av örnjägarna.

Fortsättningen av resan in i Sibirien tar oss efter en av världens vackraste vägar, och unika kulturskatter, byar som för våra tankar tillbaka till 1800-talet, och till historien om de mäktiga skyterna, krigarfolket som hotade romarriket. Vi ser den världskända isprinsessan av Ukoks grav och Anokhin-museet där hennes mumie finns. Det skytiska samhället var mycket jämställt och om de mytomspunna, kvinnliga hästburna krigarna, amazonerna, som stod i sadeln och sköt med sina pilbågar i full galopp, får vi höra mer om på resan.

Vår traditionella Nyårskurs

Detta år ställde vi in vår traditionella nyårskurs på grund av Covid19 men vi börjar nu planera för fullt för nyåret 2022-2023., och vi ber att få återkomma med programförslag!  Vill du få kontinuerlig information om våra kursresor, via vårt nyhetsbrev, eller teckna ett utbildningsabonnemang så skicka ett mail till info@curomed.se. Vi kommer också att hålla Dental24:s läsare informerade.

Välkommen med du också på något av våra arrangemang under 2022!

Med vänlig hälsning

Tore Sahlin

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

  1. Vi vill fortsätta lära över gränserna. Mindre ofta för miljöns skull, men som alltid med kvalitet!

Vårt program för 2022:

  1. Effektiv Stresshantering, Island 25 – 31 maj
  2. Traditionell medicin och odontologi, Mongoliet med den världsberömda örnfestivalen i Altai, vildhästar i Hustai och Isprinsessans land i Sibirien, 25 september till 13 oktober
  3. Nyår på sedvanligt sätt, vi avvaktar en tid beroende på vad som händer med Covidsituationen!

Se www.curomed.se. DS.

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev