Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

17 maj 2015

Vem behöver en tandsköterska?

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

– Ska du vara härinne hela tiden? frågade jag min allra första arbetskamrat, Lotta, på min allra första arbetsdag på min allra första arbetsplats. Jag gjorde AT i Uddevalla. Jag hade inte sovit en blund natten innan.

Lotta var till yrket tandsköterska. Hon hade koll på det mesta i rummet och på kliniken, skötte mörkrum, steril och kallelser. En klippa. Lotta visste att det behövdes salva innan injektion på den lilla pojken i stolen. Jag var helt vilse med märken efter Mattsson-kikaren på kinderna. Ja, för er som är yngre så framkallade man röntgen med hiskeliga vätskor, krav på tider och becksvart mörker i ett mörkrum, och Mattsson-kikaren – fråga nån så får ni höra.

Under min grundutbildning till tandläkare arbetade jag mest själv med med mina patienter om inte nån kursare hade återbud och kunde sitta med. Jag fick ingen träning i teamtandvård. Det fanns tandsköterskeelever på odontologen på den tiden, men det kändes som att de hellre var inne hos de söta killarna på kursen. Jag klarade mig för det mesta själv.

Lotta och jag däremot arbetade sida vid sida, senare avlöstes hon av Katarina och sen fler, alla sida vid sida. Eller steget före. Ja, för en sköterska tänker lite före. Hon har alltid en exkavator i bakfickan. Alla ni som jag fått förmånen att arbeta med – tack och förlåt. Det var ni som gjorde arbetet intressant och drägligt. Ibland när rotresten inte ville ut lugnade ni mig med nån idé om nåt verktyg som ni sett på terapimötet. Tack! Och förlåt alla gånger jag inte uppmärksammade era insatser. 

Patienter som tackade OSS för en god stund tillsammans. -Det är roligt att vara med ER, och som vände sig till tandsköterskan med frågan – Du är väl här nästa gång också?

-Det märks att ni trivs tillsammans och då trivs jag också, sa patienten.

Nu läser vi att tandsköterskeförbundet kanske ska läggas ned. Det betyder att de som tjänar minst inte ens ska ha en röst. Inte ett fackförbund. 

Vi läser att man tar in folk direkt från gatan för att ersätta tandsköterskor. Tandvårdsbiträden som ”bara” ska vara i sterilen. Bevare oss. Sterilen är klinikens hjärta. Kontroll på bakterier, virus, autoklaver, rent, packat, diskmaskiner, instrument, tider… Sterilen är ett komplicerat arbetsområde. Vem har ansvaret om instrumenten blandas bara för att personen som ”skötte” sterilen inte visste nåt om smittskydd och hygien?

Tandläkare, tandhygienister och ni andra, nu gäller det våra tandsköterskor. Det är pay back time. Vi behöver tandsköterskan, med utbildning och kompetens att utföra teamtandvård. Och med rätt lön för sina insatser.

Och ni tandsköterskor, gå med i ert förbund. Ensam är det ingen som hör dig, men i förbundet är ni fler och blir starka tillsammans.

Här är länken: http://svetf.se/

Just det, Lotta, min första arbetskamrat, vad svarade hon på min fråga? – Jodå, svarade hon, jag ska nog vara här mesta delen av dagen. 

– Tack snälla du för det, svarar jag nu.

Karin Sjögren

Odont dr, leg tandläkare, affärskommunikatör och lärare i motiverande samtal

Medlem av MINT – Motivational Interviewing Network of Trainers

Scandinavian Institute of Motivational Interviewing

http://www.karinsjogren.se

Karin Sjögren

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Leg tandläkare, Odont dr, affärskommunikatör

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera på vårt nyhetsbrev