Vi satsar stort på el från solceller
Tänk så mycket man kan lära sig på kursresor med ”Res och lär med Curomed”. För några år sedan var tandläkare Mikael Saksi med oss på en kursresa till Island. Han hade byggt en solcellspark utanför Norrköping. Vi talade om att satsa på elproduktion med solceller för att minska den globala uppvärmningen och kompensera de miljöavtryck flygresorna från våra kursresor gör. Hans satsning på solenergi har sedan grott och växt i mitt huvud och till sommaren startar vi.
Vad är det då som är så bra med solenergi? Solenergin avger ingen koldioxid eller andra utsläpp. Solceller är ett av de få alternativen för småskalig energiproduktion. Vilken villaägare som helst kan installera solceller. Priserna har också gått ner de senaste åren och nu börjar solceller löna sig även utan stöd från Energimyndigheten. Antalet soltimmar påverkas av var du bor i Sverige, men även i vilket väderstreck ditt hus står och om hustaket skuggas. Att Sverige inte har tillräckligt med soltimmar är ett vanligt argument mot solceller. Faktum är dock att södra Sverige har lika många soltimmar som norra Tyskland och där är man världsledande inom solenergi. Här uppe i Norrland gynnas vi av att vädret är lite svalare, solcellerna fungerar bättre i ett kallt klimat. En stor fördel med solceller är också att energin produceras där den används.
Mikael Saksis solcellsanläggning på Vikbolandet utanför Norrköping
Mikael Saksi tog i december 2018 nästa steg och satte spaden i jorden för en solcellspark på ett hektar med 1500 solceller som förväntas producera 400.000 kWh per år. Det motsvarar elförbrukningen för 27 villor. När Mikael fick frågan från SVT om vad som är den största fördelen med solcellsparken på Vikbolandet, svarade han:
– Den viktigaste anledningen är att man sparar koldioxid, 160 ton per år, och det faktum att man producerar el lokalt.
Den park vi nu skall börja bygga i Håkmark utanför Umeå senare i år kommer att omfatta 750 kvadratmeter, 451 solpaneler och producera nära 100.000 kWh per år, vilket motsvarar knappt 7 villors elförbrukning. Vi kommer med denna anläggning att kompensera för 40 ton koldioxidutsläpp per år och det känns verkligen bra.
Mikael hade drömt om egenproducerad el länge och jag känner igen mig i den drömmen. När man bor på landet, som vi gör, gläds man över allt som man kan producera själv, från vedhuggningen i skogen till tomaterna i växthuset och däremellan mandelpotatisen från det egna landet.
Det är nu hög tid att anmäla sig till våra två unika kursresor under hösten!
Det ena är vår kursresa till Mongoliet, där vi besöker Örnfestivalen i Ölgii under den privata tilläggsresan. Ett hundratal örnjägare, berkuter, samlas för att tävla med sina örnar och umgås sinsemellan. De är etniska kazakher och bor så långt västerut man kan komma i Mongoliet. Vi åker hem via Sibirien efter att ha passerat gränsen vid Tashanta. På vägen till Barnaul varifrån vi flyger hem besöker vi flera mycket intressanta platser som är World Heritage-klassade. Här har vi 2 – 3 platser kvar.
Den andra kursresan är Madagaskar, lemurernas ö, dit vår Nyårsresa går och där vi var med Hans Thulin. Allt är otroligt speciellt på Madagaskar och de som var med förra gången sa att de skulle komma nu också. Tyvärr tror jag att de flesta från den gången nu är pensionärer, utom Hans.
Välkommen att följa med oss till Mongoliet eller Madagaskar!
Med vänlig hälsning
Tore Sahlin
Alla våra kursresor klimatkompenseras.
Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.