Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

27 oktober 2021

Vill du skjuta upp saker?

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Prokrastinering har blivit ett nytt svenskt ord. När vi deltog i en ADA-kongress (American Dental Association), i USA i början på 1990-talet hamnade jag på ett föredrag om ”procrastination”, vilket jag då inte hade en aning om vad det var.

Jag insåg att jag själv hade ett ”uppskjutarbeteende” när det gällde olika uppgifter som jag tyckte var besvärliga. Här i Västerbotten har vi ett särskilt ord för detta, vi kallar att man gruvar sig. Kanske används det även på andra håll i vårt avlånga land.

Upplever du att du arbetar med mindre viktiga saker?

Något år senare också på en ADA-kongress träffade jag Stephen Covey, som just då hade skrivit en bok som hette ”First things first”, och talade om den på kongressen. Han delade upp uppgifter i fyra olika kategorier. Viktiga och oviktiga, respektive brådskande och icke brådskande.

Den första frågan man skall ställa sig är: Var vill jag befinna mig i detta system? Många brukar svara: Jag vill syssla med viktiga uppgifter, men inte känna tidspress när jag arbetar. Men jag blir ofta störd av ovidkommande saker, som jag måste ta hand om.

Den första uppgiften blir då att lista sina viktiga uppgifter och sedan titta på vad det är för ovidkommande, lika med oviktiga uppgifter som stör under arbetsdagen. Nu sitter du med två listor, en med viktiga uppgifter och en med oviktiga uppgifter.

Dessa oviktiga uppgifter, vilka är de? Kan vi helt låta bli att göra dem, eller är de viktiga för någon annan i min organisation? I så fall blir frågan: Varför görs inte uppgiften av den personen? Det gäller då att undanröja de hinder som finns för att uppgiften skall göras på rätt nivå. Ofta kan problemet vara att uppgiften blivit akut, och måste tas tag i genast.

Frågan blir då: Varför har uppgiften blivit akut? Kanske därför att jag eller flera i organisationen har ett ”uppskjutarbeteende”. Men det kan ju också vara så att vår verksamhet innebär många uppgifter som det är svårt att planera för. Vi måste i så fall ha mer luft i systemet så att vi räknar med att det kommer ett antal uppgifter som vi inte vet om i förväg, det vill säga planera för det icke planerbara.

Stress är en stor orsak till uppskjutarbeteende och stressen kan också ge ett undvikarbeteende. Detta kan göra att man sopar problem under mattan och helt enkelt låtsas som att de inte finns. Till exempel inte betala sina räkningar, inte ta tag i uppenbara problem i vardagen, missköta sin hälsa med mera.

Wikipedia anger att cirka 46% av studenter som skriver uppsatser, 30% av övriga studenter och 15 till 20% av den vuxna befolkningen i USA antas ha stora svårigheter i sin vardag på grund av kroniskt och återkommande uppskjutarbeteende.

Detta och mycket annat tar vi upp i vårt stresshanteringsprogram!

Hjärtliga hälsningar

Tore Sahlin

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

  1. Vi vill fortsätta lära över gränserna. Mindre ofta för miljöns skull, men som alltid med kvalitet!

Vårt program för 2022:

  1. Effektiv Stresshantering, Island 25 – 31 maj
  2. Traditionell medicin och odontologi, Mongoliet med den världsberömda örnfestivalen i Altai, vildhästar i Hustai och Isprinsessans land i Sibirien, 25 september till 13 oktober
  3. Nyår på sedvanligt sätt, vi avvaktar en tid beroende på vad som händer med Covidsituationen!

Se Curomed.se DS.

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev