Dunning-Kruger-effekten: En fälla för oss alla

”Vadå tryck ned kopplingen – vad vet du om pedalerna i min bil? Jag trampar välan på vilken pedal jag vill…ditt pucko!”

Dunning-Kruger-effekten beskrevs 1999 av två amerikanska psykologer. Den förklarar misstag som uppstår när inkompetenta men självsäkra personer får eller ger sig själva uppgifter de inte är kvalificerade för.

Effekten uppmärksammades nyligen av skribenten Shaun Sellars i British Dental Journals serie om etiska dilemma inom tandvården. Sellars poängterar att effekten inte gäller för en viss typ av tandläkare eller typ av människa överhuvudtaget. It applies to all of us – det gäller för oss alla, skriver Sellars.

Skolboksexemplet är de trafikförseelser och faror som förknippas med personer som just fått körkort. Det är därför Sverige och många andra länder utfärdar körkort med prövotid, om det är första körkortet.

Mitt första implantat – inga problem!

Inom tandvården syns det, enligt Sellars,  när nyexaminerade studenter kommer ut på arbetsplatsen eller när tandläkare skall sätta sitt första implantat. Det märks även i patienter som ”researchat” om sin behandling, och upplyser tandläkaren om hur behandlingen bör gå till.

Andra tandläkare nämner andra exempel.

En professor emeritus vid namn CP Owen i Sydafrika, hävdar att de många anmälningar mot tandläkare i landet beror på Dunning-Kruger-effekten. Författaren anser att regelverket i Sydafrika är för vagt, vilket skapar en ”allt går, allt är tillåtet”- attityd. Särskilt inom protetik är effekten tydlig.

Den kanadensiske estetiskt inriktade tandläkaren Bill Turner undrade i Oral Health 2022 om det är Dunning- Kruger effekten han ser när oerfarna tandläkare gång efter gång misslyckas med estetiska behandlingar. Problemet är att estetisk tandvård inte är godkänd som specialitet. Detta faktum får oerfarna tandläkare att underskatta komplexiteten i de estetiska behandlingarna,  hävdar författaren.

”Kvalitativ estetisk behandling är oerhört komplicerad och kräver samordning mellan flera tandvårdsspecialiteter, omfattande kunskap om tandvårdsmaterial samt tekniska färdigheter för att vägleda tekniker i deras val och användning. Dessutom krävs avancerade färdigheter i patienthantering, inklusive förmågan att identifiera relevanta personlighetsstörningar, och en mängd andra färdigheter, varav många är unika för disciplinen. Och detta är innan man ens plockar upp ett verktyg. En helgkurs kommer helt enkelt inte att kunna överbrygga det gapet.

Turners slutsats är: Gör estetisk tandvård till ett erkänt specialistområde. Professionen måste erkänna detta. Det estetiska måste införlivas bättre i grundutbildningen.

Dunning-Kruger inom ortodonti

Ser svenska ortodontister månne Dunning-Kruger effekten i de många dåligt utförda aligner-behandlingar som uppmärksammats de sista åren?

2022 uppmärksammade Dental24 det nya fenomenet postorder-aligners. Den svenske specialisttandläkaren André Wikholm misstänkte då att många tandläkare uppfattar tandreglering som enklare än vad det egentligen är:

”Tyvärr är den ortodontistiska kunskapen för låg i kåren generellt, med tanke på hur mycket tandreglering kåren numera gör. Förr var detta något som allmäntandläkare inte sysslade med. 

Tandläkaren och Sverker-pristagaren Michael Karlstén uttryckte liknande tankar i en intervju med Dental24:

 ”Alignerbehandling är de facto tandreglering, alltså ortodonti. Ortodontist blir man efter tre års specialistutbildning. Men här kan det röra sig om en halvdags kurs.

De tandläkare som hoppar på det här snabbspåret, tar ett stort ansvar. Jag tror att vi kommer att se många problem där. Tandläkarna har väldigt svårt att reparera alignerbehandlingar som gått snett. För vad är det man har gjort? Jo, flyttat tänderna med våld, till ibland en ofysiologisk position.”

Tidigare i år intervjuade Dental24 ytterligare känd svensk ortodontist, Nayroz Ockell. Varken hon Karlstén eller Wikholm nämner Dunning Kruger effekten. Men oron går att läsa in mellan raderna:

”Många vet inte hur svårt det kan vara, det är ändå en specialistutbildning på tre år för att bli ortodontist. Det hade inte behövt ta tre år, om det var väldigt enkelt. Det är svårare att förutse resultatet för ortodontiska behandlingar. Resultatet syns först efter 12–18 månader. Mycket kan gå snett.”

Inte mitt misstag, sorry

Typiskt för Dunning-Kruger effekten är ovilja att erkänna misstag. Många övermodiga tandläkare gör misstag. Få erkänner det, påpekar den amerikanske tandläkaren Khaled Shahin  i sin You Tube-sändning. Felet ligger alltid någon annanstans.

Att förlägga skulden å annorstädes, ja, detta är ett privilegium, varpå patienten ej kan göra anspråk.

Så gott som alla artiklar i ämnet  identifierar samma botemedel mot effekten: Mer utbildning, bättre teamwork, fokus på samarbete och en hälsosam dos av självkritisk reflektion då och då.

”Aesthetic Dentistry and the Dunning-Kruger Effect”  William E Turner, Oral Health, 04/12/2022 

”The Complexity of Care and the Dunning-Kruger Effect” CP Owen, South African Dental Journal, 02/2023

Dunning-Kruger effekten, Wikipedia

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 8 500 andra, prenumera på vårt nyhetsbrev