Kursresa till Sikkim och Bhutan i mars 2020

Kunskaper om ortopedisk manuell terapi (OMT) blev en stor succé på Curomeds kursresa till indiska Kerala 2018. Deltagarna fick stifta bekantskap med smärtbehandling utifrån ett helhetsperspektiv som yoga, ayurveda och sjukgymnastik om ortopedisk manuell terapi med två av världens främsta experter på OMT, Björn och Ulrika Aasa. Nu erbjuder Curomed en ny kurs där vi fördjupar oss i smärtbehandling med OMT i vackra Darjeeling i Sikkim, som också är vår kursort. Som en privat tilläggsresa erbjuds ett besök i det mycket intressanta kungadömet Bhutan.

Värk och smärta

Värk och smärta orsakar stort lidande och höga kostnader för individ och samhälle. Idag skriver vården ut analgetika, NSAID-preparat, opioider, antiepileptika och antidepressiva preparat som aldrig förr till människor som drabbats av ont i ryggen, leder, huvudvärk och muskelvärk. Denna närmast okontrollerade förskrivning innebär stora problem med att utvärdera effekterna och skapar olika typer av beroenden. Med vad finns det då för alternativ till piller?

Möbelleverans i Darjeeling

Ortopedisk manuell terapi, OMT

Under de senaste åren har OMT seglat upp som en metod för smärtbehandling som fungerar när allt annat är uttömt.

OMT är ett specialistområde inom sjukgymnastiken där man arbetar med undersökning, behandling och förebyggande av smärta i rygg, leder, muskler och nerver. Häpnadsväckande positiva resultat erhålls vid många kroniska smärttillstånd där läkaren, tandläkaren, sjukgymnasten och patienten tidigare givit upp om en positiv förändring. Utifrån en bio-psyko-social helhetssyn görs en analys av patientens sjukhistoria, smärt- och funktionsstatus. I den ingår en bedömning av patientens aktuella smärt-och vävnadsmekanismer samt hennes förmåga att hantera de aktuella besvären.

Den manuella undersökningen utgörs av systematiskt, specifikt riktade rörlighets- och smärtreproduktions- respektive avlastningstester. Utifrån funktionsanalysen, där även kompletterande undersökningar vägs in, upprättas, i samråd med patienten, en behandlingsplan som innehåller specificerade del- och slutmål. Inom ämnet oral fysiologi blir rörelseövningar allt populärare som behandling av smärta i käkmuskler och käkled.

Behandlingen kan bestå av smärtlindrande, rörelseökande och stabiliserande åtgärder som mjukdelsbehandling, muskeltöjning, mobilisering, manipulation och träning av motorisk kontroll. Åtgärder kan, i det akuta skedet, vara specifikt riktade till en enskild led eller symtomgivande struktur eller vara mer generellt omfattande utgående från patientens kliniska bild. Subakut kompletteras den manuella behandlingen med specifikt riktad funktionsträning under handledning och som egenaktivitet.

Björn och Ulrika kommer att använda kursdeltagarna som demonstrationsobjekt, så kursdeltagare med allehanda besvär från rörelseapparaten är särskilt välkomna! Detta kommer att bli en unik kurs med det senaste som sjukgymnastiken kan erbjuda. Du kommer också att kunna erbjuda dina smärtpatienter, nya pillerfria, alternativ.

  • Toy Train i Darjeeling

  • Vår glade lokförare

I och med att många resenärer och vandrare får bekymmer med vistelse på hög höjd har vi vävt in en kursdel på Himalayan Mountaineering Institute där man samlat unik kunskap sedan 1950-talet om höghöjdsmedicin. Norday Tenzing skapade en skola för bergsklättrare här efter det att han och Edmund Hillary hade bestigit Mount Everest som de första i världen 1953. Institutet har utbildat hundratals bergsklättrare och har unik erfarenhet av vistelse på hög höjd.

Resmålet Sikkim och Bhutan

Trakterna i den östligaste delen av Himalaya bergen bjuder på otaliga upplevelser. Bhutan, nästan oberört av västerländskt inflytande, är den tibetanska buddhismens vagga. Sikkim, känt för sin rika fauna och de många templen, bland annat Rumtek, Labrand och Phodang, bjuder på ett vackert landskap med stora höjdskillnader. Darjeeling, med sina 2.000 meter över den bengaliska slätten, och dess omgivningar är främst kända för sitt te som även kallas för ”teernas Champagne”. Trots att staden är ganska liten är den mycket speciell och som Mark Twain sade en gång ”En stad som alla borde se – att ha sett den, även en glimt av den, då bleknar resten av världens härligheter”. Den svårfångade soluppgången sett från Tiger Hill är troligen den mest enastående vyn av Himalaya, med Kanchenjunga, världens tredje högsta bergstopp i bakgrunden. Bhutan som fram till 1970-talet var ett slutet land har nu försiktigt öppnat sina gränser. Man ser grönskande dalar och hänförande vyer över Himalayas toppar och landets månghundraåriga kultur och arkitektur är fortfarande oförändrad. Här går man även till vardags omkring i Bhutans traditionella nationsdräkt och i mångt och mycket lever man som man alltid gjort.

  • Fertiliteten är viktig i Bhutan

  • Dessa symboler syns nästan på varje hus

  • Danser av olika slag illustrerar många kulturella fenomen i Bhutan

  • Dansare i Bhutans traditionella nationsdräkt

  • Världsberömda Tigers nest i Bhutan

  • Pungtang Dechen Photrang Dzong är en kombinerad försvarsanläggning och buddistkloster

Kursresa till örnjägarna i Mongoliet

Appropå vår kommande resa till örnjägarfestivalen i Mongoliet i höst kunde man i Expressen läsa om den 13-åriga Ashol Pan som vill bli örnjägare (Se magiska bilder på Expressen.se). Kanske får du träffa henne på vår spännande kursresa. Det finns några platser kvar, anmälan före 1/6.

Välkommen med!

 

Vänligen

Tore Sahlin
Curomed Utbildning

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Senaste inläggen