Din nyhets- och kunskaps-portal inom odontologi.

Krönika

20 februari 2017

Reseberättelse från Curomeds kursresa till Ladakh och Kashmir

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin från Curomed har tidigare skrivit om stress och stresshantering och andra hälsofrågor på Dental24. Kanske har ni också läst någon av hans reseberättelser. En av Curomeds principer är att deras kurser skall vara intressanta och matnyttiga och att resan för det mesta också skall innehålla en privat del som ger en genuin reseupplevelse. Både kursen och reseupplevelsen skall stärka deltagarna och ge nya insikter som är till hjälp i vardagen.

Av tandläkare Tore Sahlin, Curomed Utbildning AB

Kursresa  till Ladakh och Kashmir i september 2017

Jag fick nyligen ett mail från en kollega i Schweiz som var med på vår resa till Burma i november 2016 och hon undrade över Ladakh/Kashmir-resan, här är mitt svar:

Hej,
Tack för de värmande orden och den fina kursvärderingen. Ja, det var verkligen en fantastisk resa! Det kan vi även säga om Ladakh och Kashmir-resan. Ladakh kallas ju också Lilla Tibet och det här blir tredje gången vi reser dit nu i höst. Det är något särskilt med dessa små länder i Himalaya-området. Bhutan var du ju med till. Man kan säga att Ladakh har samma vänliga människor, men naturen är helt annorlunda. Gröna oaser där folk lever och bor, däremellan enorma berg och djupt liggande floder, med slingrande vägar mellan samhällena. Kargt men väldigt. Ett ökenlandskap med oaser bland världens högsta berg. Läs någon av Helena Norberg Hodges böcker om Ladakh och kulturen där. Efter en av hennes böcker måste man bara åka dit. Det var så det började för oss. Vi blev helt sålda och har inte ångrat oss!

Hjärtliga hälsningar Tore


Denna gång åkte vi fyrhjulsdrivna jeepar från Ladakhs huvudstad Leh till Kashmirs huvudstad Srinigar. Vägen omges av några av Himalayas högsta toppar och går genom pittoreska byar och ståtliga palats som fungerat både som kloster och försvarsanläggningar.

Tänk dig att du flyger så långt du kan rakt norrut i Indien och passerar över Himalayas högsta toppar och där ligger det lilla Ladakh. Mellan Himalayamassivet i söder och Ladakh range i norr, mellan Tibet i norr och öster och Kashmir och Pakistan i väster. Vi är mitt inne i det väldiga Himalayamassivet med de högsta topparna i det västliga Himalayaområdet, t ex Nun på 7.135 m ö h och Kun på 7.087 m ö h. Vi är i snöleopardens rike där de första bofasta utgjordes av buddistiska pilgrimer på väg från Indien till Tibet. På 1300-talet etablerade sig den buddistiska Gelupkaorden i Ladakh och den leddes av den första Dalai Lama. Efter att ha styrts av olika maharadjor är regionen sedan 1947 en autonom del av Indien.

Landet är otroligt vackert med sina snöklädda toppar som når ända till himlen och gröna dalar och flaggprydda hus. Religionen och den enkla livsstilen präglar människorna samtidigt som man klär sig i vackra traditionella kläder och firar med återkommande festivaler. Hälsovården har sitt ursprung i religionen på många håll i världen och i Ladakh känns kopplingen mycket närvarande med den tibetanska medicinen som en del av vården sida vid sida med modern västerländsk medicin.

Vi flyger till Delhi och övernattar på vårt stamlokus Hotel Hans Plaza i centrala Delhi. Indiens huvudstad är landets tredje största stad med en population på 10 miljoner invånare. Dess strategiska position i korsningen mellan de nord/sydliga och öst/västliga rutterna i Indien har medfört att många stora riken har regerats härifrån. Stadens många monument och ruiner vittnar om stadens ärofulla historia.

Tidigt nästa morgon bär det av till Leh, Ladakhs huvudstad. Ladakh är sedan lång tid en autonom region i Indien och här finns såväl tibetaner som ett flertal andra folkgrupper, bland annat blåögda människor som ser ut som oss. Förmodligen ett resultat av historiens folkvandringar.


Denna gång åkte vi fyrhjulsdrivna jeepar från Ladakhs huvudstad Leh till Kashmirs huvudstad Srinigar. Vägen omges av några av Himalayas högsta toppar och går genom pittoreska byar och ståtliga palats som fungerat både som kloster och försvarsanläggningar.

Från 1600-talet fram till 1949 var Ladakhs huvudstad centrum för den intensiva karavanhandeln mellan Punjab och Centralasien och mellan Kashmir och Tibet. Den stora Main Bazaar med sina breda trottoarer designades för att underlätta passagen av otaliga kameler, hästar och åsnor samt för att ge utrymme åt stånd och lager för alla varor. Idag domineras staden av det nio våningar höga palatset, Leh Palace, vilket byggdes av Ladakhs mest berömda kung, Sengge Namgyal, på 1630-talet. Ledig tid tillbringar vi med till en början långsamma promenader i Leh beroende på höjden. Shanti Stupa, den vita pagoden och det myllrande gatulivet är fascinerande att uppleva.

Kursen håller vi på det nybyggda, femstjärniga Grand Dragon som ägs av två bröder som har jobbat sig upp från ingenting.

Efter dagarna i Leh bär det iväg västerut på vår väg till Srinigar i Kashmir. På vägen mot Uletopko där vi övernattar på Uley Ethnic Resort, stannar vi och vandrar genom Basco, en otroligt vackert belägen lite bergsby. Det är skördetid nu och vi ser hur män och kvinnor arbetar på fälten, i sina grönsaksland, men också på sina hus och med vägreparationer mm. När vi var där för fem år sedan renoverade man den gamla klosterruinen högt uppe på en klippa. Män och kvinnor arbetade tillsammans med detta farliga arbete delvis på hög höjd. Den gången tog jag kort som jag skickade till byn. Jag undrar om de kom fram…

Uley Ethnic Resort i Sham Valley är ett mycket speciellt ställe. Det ligger med Indus långt nere på ena sidan och enorma berg på andra sidan.

Första gången vi besökte Rizongklostret var 2007 och då hade man just fått väg fram till klostret. Tidigare var alla besökare hänvisade till en smal stig längs bäcken som försörjer både Rizongklostret och Julichenklostret med vatten. Julichenklostret är ett av några få nunnekloster i Ladakh. Här tog båda våra tidigare resor västerut längs den mäktiga Indusfloden i Ladakh slut och vi vände åter till Leh för att sedan fortsätta mot de blommande dalarna i Nubra.

Indus är värd ett eget kapitel som en av världens viktigaste floder. Dess källa ligger i Tibet, på mer än 6000 meters höjd och dess utflöde i Indiska oceanen 3200 km från källflödet. På bilderna nedan ser ni hur två män bygger en bro över den mäktiga floden.

Denna gång fortsätter vi västerut från Uletopko mot Kargil som är Ladakhs gränsstad mot Kashmir, där det blir en sista övernattning innan vi fortsätter bilvägen mot Srinigar. Den bilväg som följer de gamla karavanstråken där kameler under århundraden tålmodigt burit tunga bördor av Österns olika dyrbarheter som så småningom nådde Europa via osmanska och venetianska handelshus. Kameler som också borde intressera oss som tandläkare, i alla fall de som är intresserade av artikulation…

Denna bild från vår lilla kamelsafari i Diskit får avsluta berättelsen om Ladakh som tills nyligen varit stängt för turister och som blivit ett av våra favoritresmål i Himalayas bergskedja. Ladakh, eller Lilla Tibet som det också kallas, med sin unika kultur, makalösa naturupplevelser och sina vänliga människor. I slutet av augusti detta år har ni möjlighet att själva uppleva både Ladakh och Kashmir tillsammans med oss!

Välkomna, se hela programmet på www.curomed.se!

 

Vänligen Tore Sahlin, Curomed Utbildning AB

Tore Sahlin

Specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult

Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.

Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.

Om Dental24

Dental24 – Ledande nyhets- och kunskapsportal inom svensk tandvård enligt professionen.*

Dental24 läses av flera tusen dentalt intresserade varje vecka.

Dental24 erbjuder yrkesverksamma inom dentalbranschen en samlad plats för nyheter, kunskap, aktuella händelser, erfarenhetsutbyte, utbildningar, artiklar, dokumentation och produktinformation.

Dental24 produceras i samverkan med tandläkare, tandhygienister, tandsköterskor, tandtekniker, institutioner, kursgivare, föreningar, organisationer, leverantörer och andra medier.

Kontakt

Per Capita AB
info@dental24.se
Org. nr: 556763-9785

Ansvarig utgivare

Per Ahlberg

Vill du synas på Dental24?

Mer om att annonsera

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev

Utvecklad av mkmedia
×

Nyhetsbrev

Gör som 9 000+ andra, prenumera 
på vårt nyhetsbrev