Nätverka dig till framgång, tandsköterska!

Det är så mycket man ska stå i, hej och hå, nu ska vi hålla på att nätverka oss blå dessutom. Vad ska det vara bra för? Vad ska en sån som jag med nätverkande till?

Ibland har jag känt mig som en galen predikant som vansinnigt står och predikar nätverkandets heliga kraft. Oförstående, trötta och några skrämda ögon tittar på mig. Eller är det bara vad jag läser in?

Ända sedan jag blev färdigutbildad tandsköterska och började jobba har jag insett kraften i att ha ett brett kontaktnät med bra personer i. Katalysatorn var insikten om att jag var ensam tandsköterska på en liten klinik, helt ny i yrket och verkligen i behov av andra tandsköterskor, både kunskapsmässigt och socialt för att känna en trygghet i mitt nya yrke.

Här gällde det att våga lite. Jag hade ingen att hålla i handen, men genom livets andra strapatser har jag erfarit att det är just då som saker verkligen kan hända! Eftersom jag varit medlem i Svenska Tandsköterskeförbundet sedan studietiden kom inbjudan till Göteborgs lokalförening för tandsköterskor. ”Tänk inte. Bara gå!” tänkte jag.

Jag åkte till Folktandvården i Askim och letade mig vilset in på kliniken efter stängning. Med en påse blandade känslor av osäkerhet, nervositet och nyfikenhet i hjärtat klev jag in i ett rum fullt med tandsköterskor. Jag minns detta så starkt eftersom det för mig var en ovanlig upplevelse; prick alla kom fram och hälsade mig välkommen. Jag KÄNDE mig välkommen!

Sedan dess har jag gått på alla träffar jag kunnat med Göteborgs Tandsköterskeförening. Det har gett mig ett socialt sammanhang i yrket, människor från olika kliniker att bolla yrkesrelaterade frågor med, viktig information om vårt yrke och hur Svenska Tandsköterskeförbundet verkar för vår sak samt väldigt trevliga stunder med goa människor.

Svenska Tandsköterskeförbundets årliga yrkeskonferens för bara oss tandsköterskor har gett mig minst två fantastiska vänner, antagligen mycket tack vare att jag åkte ensam och var som ett vilset UFO.

Jag har också nät-dejtat tandsköterskor från t ex Facebook-gruppen ”Tandsköterskor i Sverige”, varav några nu är vänner som stöttar varandra både privat och i yrkeslivet. Tack vare att jag vågade sticka ut min lilla näsa både i verkliga livet och här på Internet har många dörrar öppnats. T ex att jag idag skriver här och även föreläser för tandsköterskor. Flera jobb och uppdrag har jag fått mycket tack vare att jag nätverkat och knutit kontakter.

Ingenting kommer gratis, det gäller att jobba lite själv. Men när jag tänker på allt jag vunnit genom nätverkande så känner jag att den galna predikanten bara får mer vatten på sitt hjul och vill predika mer mer MER!

Praktiska tips för dig som vill nätverka:

Det är så viktigt att inte vara ensam. Att ha människor som ger dig rak rygg och mod är något att kämpa för! Sträck ut handen.

Med Bästa Hälsningar
Johanna

Johanna Ene är tandsköterska och blev utsedd till Årets tandsköterska 2017. Hon driver också den privata bloggen Tandsköterskan.net

Senaste inläggen