Så arbetar du med gravid tandsköterska

Hej tandläkare! Så du har blivit med gravid sköterska? Grattis! Du kan nu förvänta dig att under de kommande månaderna så kan vad som helst hända.

Arbetsdagarna blir mer spännande än vanligt, du kan nu inte riktigt veta vem du har på patientens andra sida, är det en salig blivande moder med glödande aura eller ett hormonstint monster som bara väntar på att få kasta sonden i ditt öga när du säger fel sak? Vi kvinnor är som sagt mystiska väsen vars graviditeter sällan är den andra lik. Därför sammanställer jag nu en liten guide för att du ska klara dig genom denna tid så bra som möjligt. Har din sköterska en väldigt behaglig graviditet som du knappt märker av? Då är det synd, ni kan behöva en utmaning då och då.

# Kom absolut inte för tidigt till jobbet! Ge din kära tandsköterska tid att spy och gråta klart.

# Var en redig tandläkare som klarar sig själv då och då, så slipper du ha en spyhink bredvid behandlingsstolen. Eller en avsvimmad tandsköterska i patientens knä.

# Kommentera INTE kexchokladen i arbetsbyxornas fickor, eller någon annan snacks som dyker upp på konstiga ställen.

# Och så klagar du inte på hennes bristande munhygien, hon är tandsköterska för tusan och har redan daglig ångest över detta!

# Känner du plötsligt att det är tryck i luften som om ett åskoväder vore på gång? Osar det när hon går förbi? Ta betäckning!

# Skäll inte på henne när hon missat bussen och kommer sent för tredje gången i rad. Jag lovar att hon har all ambition att komma i tid, det tar bara ett tag innan man inser att promenaden till bussen tar längre och längre tid. Hon är säkert lika förbryllad som du över att hon ständigt kommer sent.

# Vill du känna på den vackra magen? FRÅGA!!! Sanslöst hur ens mage plötsligt går från intim kroppsdel till allmän egendom i andras ögon.

# Bli inte irriterad för att det nu går lite långsammare, bli istället arg när hon stressar. Stress är inte ett dugg bra för små groende liv och du vill visa din omtanke.

# När magen börjar växa till sig, sluta för guds skull tappa instrument på golvet. Vänj dig vid att aldrig mer tappa något på golvet för då får du snart vänja dig vid att plocka upp det själv minsann.

# Är hon försvunnen lite för länge? Leta på toa och vid undangömda papperskorgar där ingen hör en spy. Gå igenom hennes arbetsstationer så att hon inte svimmat i en liten hög någonstans. Lyssna efter snörvel, ibland går inte gråtattackerna att hejda. Kan vara bra att be patienterna att undvika snyftämnen när de småpratar i receptionen.

# Om du vill att hon ska kunna vara kvar på jobbet in i det sista, anpassa dig och underlätta så mycket det går. En bebis som växer i magen anpassar sig tyvärr inte ett jota efter sin yttre omvärld. En gravid tandsköterska som får stöd och förståelse på jobbet är en mycket glad sådan som gärna gör det lilla extra själv för att det ska fungera.

# Sedan har jag ett bonustips efter att jag frågat runt lite: Behandla den gravida kvinnan som en kvinna gånger åtta. Vad det vill säga får ni som diskussionsämne till nästa klinikmöte.

Lycka till nu!

Varmaste hälsningar från en före detta gravid tandsköterska
Johanna Ene

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg.
Hon driver också en privat blogg Tandsköterskan.net

Senaste inläggen