Tandsköterskeförbundet hotas av nedläggning

Vi vill ha bra arbetsvillkor, högre löner, garanti för att vår utbildning krävs för jobbet och en röst som räknas inom tandvården. Men vi vill inte vara med i vårt eget yrkesförbund?

Nu på lördag, 21/3, har Tandsköterskeförbundet årsmöte och en proposition kommer läggas fram om att stänga ner förbundet. Detta är det första av två steg som leder till att vi inte längre kommer ha ett yrkesförbund, om inget drastiskt sker under 2015. Det slutgiltiga beslutet röstas i så fall igenom vid årsmötet 2016. Den här propositionen kommer sig av det sviktande medlemstalet som inte vänder. Är inte detta något vi tandsköterskor bör reagera våldsamt på? Är det bara jag som blir ledsen, oroad och upprörd? Jag hoppas inte det, så visa lite solidaritet och stötta både dig själv och din kollega genom att bli medlem i något som borde vara självklart!

 

Jag vet inte vad det är som gör att man idag väljer bort styrkan av gemenskap till förmån av tron att ensam är stark; jag klarar mig själv. Idag ska vi marknadsföra oss själva till varje pris, tron på att någon annan kan göra något för oss är näst intill obefintlig, ska vi tro på det måste bevisen på aktion och resultat hoppa upp och bita oss i näsan. Att det finns människor som arbetar hårt för vår gemensamma sak utan att det står på senaste löpsedeln verkar vara svårt att tro på? Att det också krävs litegrann av en själv för att märka av detta är för mycket begärt. Ni får ursäkta mig, men jag blir så sur när jag hör tandsköterskor häva ur sig saker som ”jag har det så bra på min arbetsplats idag, jag går med i förbundet när jag behöver det”! Hur tänker ni egentligen? Den dagen ni anser er behöva ert yrkesförbund så finns det inte längre. Det behövs pengar för att driva ett förbund, utan medlemmar inga pengar. Sedan kan vi stå där med långa näsor och se på medan vi blir toppstyrda av tandläkare och hygienister.

 

Ska vi inte ha någon som företräder bara oss, för VÅR talan inför myndigheter, arbetar för vår utbildningskvalitet, arrangerar yrkeskonferens, kämpar för lönerna med mera? Jag betalar gladeligen ynka 42 kronor i månaden för en bättre framtid i yrket. Hur ska vi kunna vara en stark del i tandvårdsteamet om vi inte har något att säga till om? Tro inte att din arbetsgivare kommer hålla dig om ryggen i alla väder och se till din trygghet, där blir du snabbt väldigt ensam och sårbar. Men det vi inte ser idag finns inte, så verkar många resonera tyvärr. Vad finns bortom kröken för dig och dina kollegor? Jag hoppas att vi står där tillsammans allihopa, enade med ett starkt yrkesförbund bakom oss!

 

Detta är Svenska Tandsköterskeförbundet:

(Text tagen ur senaste numret av tidningen ”Tandsköterskan”.)

  • STF är yrkesförbundet för alla tandsköterskor – oavsett arbetsplats eller facklig tillhörighet.
  • STF blir tillfrågade av myndigheter och branschorganisationer när beslut fattas som rör tandvården.
  • STF för tandsköterskornas talan.
  • STF arbetar för att tandsköterskeutbildningen ska hålla en god nivå och vara nationellt likvärdig, vilket höjer yrkets status och på sikt lönenivå.
  • STF vill möjliggöra för tandsköterskorna att utvecklas på arbetsplatsen.
  • STF har medlemsservice och finns till hands för att svara på frågor från medlemmar, men också för exempelvis de som funderar på att läsa till tandsköterska.
  • STF ordnar årlig tandsköterskekonferenser med fortbildning och inspiration för kåren.
  • STF har funnits i drygt 70 år och består av ett moderförbund, sju sektioner för olika yrkesinriktningar och ett antal lokalföreningar.

 

Bästa hälsningar och framtidsförhoppningar!

Johanna Ene

Senaste inläggen