Tandsköterskornas Yrkeskonferens 2017

Alla behöver få känna sig betydelsefulla. Viktiga och värdiga något eget att bilda ring runt. Jag misstänker att många av oss tandsköterskor kan känna oss ganska bortglömda och skuffade åt sidan i sammanhang där tandläkare och hygienister räknas lite, lite mer. De andra yrkena inom tandvården har många alldeles egna sammanhang. Eller så är det någon som vill verka hylla oss, men i grund och botten handlar det om att tjäna pengar på oss rätt och slätt.

För första gången fick jag känna vilken jädra gemenskap det kan finnas bland oss tandsköterskor. Väldigt ensam åkte jag upp till Stockholm förra veckan, aningen besvärad. Kände en och en halv kotte ungefär. Så klev jag in i hotellfoajén och pang bom tog ensamheten slut för resten av konferensen! Där stod Nina, som jag bara chattat lite med på Facebook, och det var ”klick” direkt och så vart jag adopterad av Sundsvalls-gänget! Sådant händer faktiskt inte mig. Träffade flera jag bara haft kontakt med online, vilket var makalöst roligt.

Det var så GÖTT med en konferens designad bara för oss, av vårt eget yrkesförbund ihop med ApoEx, för att vi ska få utvecklas, stärkas och också för att vårt yrkesförbund ska kunna överleva ett år till. Ja, lite så är det. Just nu överlever det ett år i taget tack vare konferensen, som de gör ett hästajobb med. En person är anställd, resten jobbar ideellt, och så klämmer de fram ett sådant här evenemang. Vi borde ju kasta medlemsskap och pengar på dessa kvinnor!

Kvällen före konferensen var det välkomstmingel med dryck och god smörgås. Perfekt för den ensamkommande. Allt hölls på hotellet och det var verkligen tipptopp och smidigt. Mellan föreläsningarna bjöds det på gott i utställningshallen där det var en skön blandning av aktörer. Inte bara tandvård, vilket jag gillade. Föreläsarna var väl valda. Tyvärr dödar man min själ rätt hårt med diagram, föredrog de lite mer handfasta och som hade med sig verkligheten att visa upp. Av dem var prick alla otroligt bra. Maten var jättegod jämt, men pricken över i var det svarta toapappret. Det är de små detaljerna…

Årets tandsköterska Johanna Ene och Marie Udén från Svenska Tandsköterskeförbundet

Sist på konferensens första dag presenteras tre nominerade för utmärkelsen ”Årets Tandsköterska”, som vilken tandsköterska som helst kan bli nominerad till av vem som helst. En fågel bredvid mig kvittrade upphetsat att jag absolut skulle komma med, jag skrattade generat. De nominerade presenterades med en anonym bild, först en ukulele-spelare. Sedan en Lisebergskanin. Men jag var ju aldrig kanin. Trodde jag?! För där smälldes världens största bild på mig upp och ungefär där slutade konferensen att bara vara en konferens för mig. Någon måste satt mig på en bergochdalbana som körde in på Wallmans (där middag och underhållning hölls) och vidare upp på scenen. Där stod plötsligt Marie Udén från Svenska Tandsköterskeförbundet och läste upp mitt namn som Årets Tandsköterska 2017!! Adrenalinet rusade, knäna skallrade och jag veti fåglarna vad jag sa när micken hölls fram. ”Tack” hoppas jag! Och så blev kvällen på Wallmans oförglömlig för mig. Underhållning i världsklass, kramar i världsklass från alla håll, gratulationer och ord jag aldrig vill glömma…

Dagen efter hade jag talartid på scenen, hade som vanligt skrotat alla förberedelser så de inte är min grej. Skulle presentera min blogg och engagemang och det blev såklart extra fint och härligt denna dag! Sedan fick jag hänga med utställarna i hallen och bekanta mig med ännu fler guldkorn. Kändes lyx att både få vara besökare och lite utställare. Jag som alltid vill äta kakan och ha den kvar liksom. Där ser ni att det går, haha.

Hörrni arbetsgivare, skicka era tandsköterskor till Tandsköterskeförbundets Yrkeskonferens nästa år. Ja, det kostar en slant, men ni får tillbaka peppade och stärkta sköterskor som glöder lite extra. När det är tuffa tider behöver man glöd. Och stöd.

 

TACK till alla som gjorde denna konferens så jädra bra och TACK till er alla som gratulerat och peppat mig! Se upp i backen, annars får ni hål i nacken…!

 

/Johanna Ene

 

Johanna Ene är tandsköterska och arbetar på en privatklinik i Göteborg.
Hon driver också en privat blogg Tandsköterskan.net

Senaste inläggen