Varför utbilda oss tandsköterskor?

Det kan man fråga sig, när det nu verkar vara helt okej att anställa s k tandvårdsbiträden för att utföra vissa av våra sysslor. Tandvårdsbiträdet har alltså ingen egentlig utbildning utöver den korta som ges på arbetsplatsen. Det är också meningen att klinikens tandsköterskor ska utbilda och handleda denna nya arbetskategori. Jag säger arbetskategori, för något yrke är det inte de får.

Plötsligt är våra tre terminers utbildning på godkänt lärosäte inte så mycket värd. Jag som trodde det fanns allvarligt goda grunder för mig att lära om mikrobiologi och smittspridning inom vården, och hur vi ser till att hålla högsta möjliga säkerhet när det gäller hygien och smittskydd. Jag trodde den fanan var livsviktig att hålla högt både inom tandvården som hela vården. Jag trodde vi brydde oss, och sannerligen tror jag fortfarande att patienterna bryr sig! Gick jag de där kurserna i onödan, för att senare bli en billig budbärare av mina kunskaper till någon som kommer att tjäna ännu mindre än jag?

 

Får jag också fråga er, om de tandsköterskor som ska handleda tandvårdsbiträden får mer lön för sitt nya ansvar och extra arbetssysslor? Eller ska de glatt axla lärarrollen och skvalpa ut sina hårt förvärvade kunskaper gratis? Det känns så jäkla surt att sitta här och känna att det är det sista alternativet som gäller. Tar tacksamt emot motbevis på den punkten!

 

På min klinik är det jag som utbildad tandsköterska som är ansvarig för sterilen, och således för att maskiner där fungerar som de ska och att instrument som kommer in på behandlingsrummet är rengjorda på korrekt vis. Vad händer om ett tandvårdsbiträde tar över de sysslorna, är jag fortfarande den ansvariga? Jag kan inte se hur en sådan tung ansvarsroll kan läggas på någon utan gedigen utbildning. Det är då i samma anda som att många tandsköterskor idag får arbeta delegerat utan godkända delegeringspapper. ”Det som ingen vet har ingen ont av.” Så länge tången är steril.

 

Vi borde tänka som patienter när vi omformar, utvecklar och förbättrar. Som patient förväntar jag mig välutbildad personal med stor ansvarskänsla och respekt för såväl yrket som patienten. Ställ dig samma fråga och tänk att du är en patient helt utan kunskap om tandvårdsyrken!

 

Lyssna och läs här:

Sveriges Radio P4 Gävleborg: Många vet inte att det är outbildad tandvårdspersonal

 

Bästa Hälsningar

Johanna Ene

 

 

 

Senaste inläggen