Kurs i smärtbehandling i Sikkim och Bhutan mars 2020
Nu är det snart dags: Curomeds kursresa till Sikkim och Bhutan, två fantastiska pärlor i Himalaya. Här får vi stifta bekantskap med Ortopedisk manuell terapi (OMT) utifrån ett helhetsperspektiv som yoga, ayurveda och sjukgymnastik med två av världens främsta experter, Björn och Ulrika Aasa.
Vi anländer till New Delhi tidigt på morgonen med Finnair och efter att ha vilat oss på hotellet några timmar ska vi upptäcka Delhis olika mysterier. En av världens största och äldsta marknader, Chandni Chowk, är en unik upplevelse. Chandni Chowk i Old Delhi byggdes på 1600-talet av Mughal-kejsaren Shah Jahan som också byggde ett av världens sju underverk, Taj Mahal. Marknaden är designad av hans dotter Jahan Ara.
Vi kommer att åka med cykelrickshaw i de små trånga och tätt trafikerade gränderna och förundras över att det överhuvud taget är möjligt att ta sig fram ibland detta myller av människor som alla verkar ha en uppgift där. Man associerar till en myrstack och på samma sätt som myrorna inte kolliderar eller blockerar varandra så gör människorna här inte det heller. Mitt i allt kaos manövrerar våra rickshawförare smidigt och elegant mellan försäljare, leverantörer av varor, tidningsläsande män och vackra kvinnor i traditionella saris.
Nästa morgon lämnar vi så det myllrande New Delhi och flyger upp till bergen med sin klara luft och fantastiska snöklädda berg. Vi landar i Bagdora och närmar oss tedistrikten i norr under årets vackraste tid. Här möts vi av massor med blommande rhododendron när vi närmar oss Darjeeling på 2.100 meters höjd, om vilken Mark Twain en gång sade: ”En stad som alla borde se – att ha sett den, även en glimt av den, då bleknar resten av världens härligheter”. ”Queen of the mountains” som också Darjeeling kallas har mycket att erbjuda, berömt för sitt Toy train, som ursprungligen skulle frakta det likaledes berömda Darjeeling-téet till Calcutta och som vi nu kommer att åka en sightseeingtur med. Naturligtvis skall vi besöka Himalayan Mountaineering Institute, som Edmund Hillarys sherpa och kamrat Tenzing Norgay startade efter att de tillsammans besegrat Mount Everest som de första i världen. P D Sharma som följer med oss på resan utbildades en gång i tiden av Tenzing till Mountaineer just på denna bergsklättrarskola.
Det är också här vi har kursen tillsammans med Björn och Ulrika Aasa, våra unikt duktiga kursgivare, pionjärer som lyckas bemästra de mest knepiga smärtsyndrom man kan tänka sig. Två månader efter den förra kursen träffade jag en ortopedkirurg som var med på den kursen som glädjestrålande sade: Du, Tore, jag behöver inte operera min onda höft som jag trott, jag har blivit helt bra av Björns övningar. Karin, min fru, är också fri sin besvärliga nackvärk som hon haft i 30 år efter en whiplash-skada tack vare Björn.
Från Darjeeling åker vi den vackra vägen till Pelling där vi bor över på Norbu Gang Retreat and Spa, ett av de mest fantastiska hotell jag någonsin bott på, själva kallar de hotellet The Jewel of Gods, en överdådig upplevelse av lyx med Mount Kanchenjunga som fond. Vi kanske åker lite senare nästa dags morgon på väg mot Sikkims huvudstad Gangtok där vi ser de väldiga bergskedjorna med snöklädda bergstoppar som reser sig upp mot 8.000 m ö h. Det högsta berget i närheten är Mt Makala med sina 8.538 m ö h. Trots att Sikkim tillhör Indien så är det en tibetansk kultur vi upplever och i Gangtok blir det ännu tydligare när vi bl a besöker Institute of Tibetology och Enchey Monastery.
Efter ytterligare en övernattning i Sikkim korsar vi så gränsen till det sägesomspunna Bhutan som är Karins favoritland alla kategorier. Landet består av höga berg och djupa dalar. Landet är stort som Schweiz och har ca 700.000 invånare, alltså väldigt glest befolkat. I söder på gränsen till Indien är klimatet tropiskt med tigrar i de djupa skogarna. Här finns också elefanter, noshörningar och krokodiler. I norr finns det bl a blå får, snöleopard och Takin som är Bhutans nationaldjur. Det är ett märkligt djur som ser ut som en blandning av älg och ko. Bhutan koloniserades från buddistiska Tibet och man märker snart att fokus inte är på BNP utan på GNH, Gross National Happiness. Alla är otroligt vänliga och man kan inte annat än att bli förälskad i såväl landet som folket.
Vi når huvudstaden Thimpu på 2.350 meters höjd via otroligt vackra bergsvägar och vi möts av människor klädda i sina nationaldräkter även i sitt dagliga värv. Förra gången vi var där köpte flera av paren dräkter att ha på sig vid speciella tillfällen. Allt går lugnt till i Thimpu och vår lokale guide tar oss med på en fascinerande rundtur i denna stad med kulturbyggnader sedan 1300-talet. Vi avslutar dagen med en promenad längs gågatan med affärer som har allt man kan tänka sig inklusive synnerligen prisvärda kashmirplagg som brukar vara damernas favorit.
Nästa dag åker vi till Punakha där det världsberömda och lyckobringande fertilitetstemplet Chimi Lhakhang finns i byn Lobesa. Templet byggdes av en berömd ”divine madam”, den excentriske Drukpa Kunley. Efter ca 30 minuters promenad tillsammans med barnlösa unga par från hela Bhutan och ibland även från grannländerna vandrar vi förbi vackra typiska hus och över risfält. Kanske tittar vi också in hos en lokal familj för att få en känsla av buthanskt familjeliv. Till slut når vi templet som är byggt på en kulle så att man kan blicka ner över hela byn.
Paro blir vårt sista stopp i Bhutan och naturligtvis är vår stora begivenhet här ett besök på Tiger´s Nest, 700 m över Parodalen, ett otroligt kloster som klamrar sig fast i den lodräta klippan. Det är sagt att Guru Padmasambhava kom ridande på en tiger och mediterade i klostret och därmed har klostret fått sitt namn. Här mediterade han under tre månader och omvände därefter hela Parodalen till Buddism.
Taktshang som betyder tigerns näste är ett av världens mest berömda kloster och att vandra eller rida på häst upp hit är en upplevelse för livet. Detta lilla kloster har sju olika tempel och den som vill kan besöka dem alla.
Från Paro flyger vi sedan tillbaka till Delhi och under flygresan får vi en överblick över de mäktiga bergstopparna i Himalayaområdet innan vi viker söderut mot Delhi och vår stundande hemresa.
Se hela programmet på curomed.se. Vi vill ha din anmälan före 15 december.
Läs också min krönika på Dental24 från den 15 maj 2019 om såväl kurs som resa. Där tar jag upp andra aspekter på denna spännande kursresa.
Med vänlig hälsning
Tore Sahlin
Kom med på någon av våra kursresor 2020:
- Kursresa till Sikkim och Bhutan, 20 mars – 6 april 2020. Anmälan före 15 december.
- Kurs och studieresa till Rumänien, 7 -16 september 2020. Anmälan före 15 mars.
- Nyårsresa till Tahiti och världens vackraste öar, 28 december 2020 – 10 januari 2021. Anmälan före 30 april.Tore Sahlin är specialisttandläkare och licensierad organisationskonsult. Sedan 1988 driver han Curomed Utbildning AB, Umeå.
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.