Stresshantering, fysisk aktivitet och bra kost kan få grav kranskärlssjukdom att gå tillbaka
Tandläkare Tore Sahlin fortsätter sin artikelserie om stresshantering. Denna gång berättar han om Dean Ornish, den förste i världen som visade att man genom stresshantering, fysisk aktivitet, meditation, fettfattig vegetarisk kost och gruppdiskussioner kunde få extremt grav kranskärlssjukdom att gå tillbaka. Med avancerad kranskärlsröntgen före och efter försöket såg man att kranskärlen hos 80% av försökspersonerna hade vidgats.
Av Tore Sahlin, Curomed Utbildning
Ettårsstudien publicerades i Lancet 1990. Larry Scherwitz, som stod för forskningsupplägget, bjöds in till Umeå universitet för att föreläsa om denna häpnadsväckande forskning.
Med på föreläsningen var även Gunilla Burell, stressforskare från Uppsala, som hade startat upp sekundärprevention för hjärtkärlpatienter i Umeå i samarbete med Torkel Åberg, hjärtkirurg i Umeå på den tiden. Gunilla och Larry kände varandra sedan tidigare och det ena ledde till det andra och några år senare hölls kursen i San Francisco som jag berättade om i förra artikeln.
Vid den här tiden hade jag tagit på mig några mycket komplicerade uppdrag där stora politiska intressen var inblandade. Detta blev så stressande att jag fick ont i hjärtat och det resulterade i att jag drog mig ur dessa projekt. Jag fick då den stora förmånen av Gunilla att vara med på hennes utbildningar av stressterapeuter så när vi kom till San Francisco hade jag själv kommit en bit på väg.
I San Francisco fick vi vara med när Dean Ornish utbildade amerikaner i sitt program och vi fick också möta flera av försökspersonerna. Jag satt bredvid en av försökspersonerna på lunchen och det gick inte att ta miste på hans oerhörda lycka och tacksamhet över att ha fått var med om detta program kallat The Lifestyle Heart Trial.
Han hade tidigare gått igenom tre kranskärlsoperationer och läkarna hade gjort den bedömningen att det inte gick att göra mer kirurgi. Denne man var i tidiga 80-årsåldern, tränade styrketräning och sprang i skogen som vilken 60-åring som helst. Han upplevde inte det ganska stränga programmet som något problem – det hade ju givit honom livet tillbaka!
Vad gjorde Dean Ornish?
De två viktigaste komponenterna i stresshanteringsprogrammet var i nu nämnd ordning att ta hand om sin aggressivitet (= irritation, frustration, konkurrensbeteende, såväl öppen ilska som inåtgående) och att stilla den inre oron (Dean använde inte riktigt detta ord). Gruppdiskussionerna kom också mycket att handla om hur man skulle hantera negativa känslor och så snart som möjligt komma ifrån dem. För att stilla den inre oron genomförde man meditationer i grupp och sedan uppmanades deltagarna att även meditera enskilt.
De fysiska aktiviteterna innebar även olika yogaövningar som är mycket effektiva såväl när det gäller att stärka kroppen som att stärka hjärnans kontroll av kroppen.
För att få deltagarna att följa kostrekommendationerna lagade gruppen mat tillsammans utifrån de recept som forskarteamet hade tagit fram. Att kosten skulle vara så fettfattig ställde särskilda krav. Idag är nog uppfattningen att kosten inte hade behövt vara så fettfattig så länge så länge balansen mellan omega 3 och omega 6 fettsyror hålls så nära 1 som möjligt. På den tiden talade man inte om omega 3 och 6.
Tiden har talat för detta program. 4-årsuppföljningen visade lika bra resultat, vilket ledde till att amerikanska sjukhus som använder metoden får samma ersättningar som vid kranskärlskirurgi.
Det fantastiska står fast även idag, man kan få regress av grav kranskärlssjukdom genom stresshantering, kostomläggning och fysisk aktivitet om man följer Dean Ornish program. Inga av dessa patienter medicinerade på något sätt.
Lycka till med era egna förändringsprocesser och ta gärna hjälp av oss på någon av våra kurser! Hjärtligt välkomna!
Med vänlig hälsning
Tore Sahlin
Curomed Utbildning
www.curomed.se
tore@curomed.se
070-3837510
Läs också Tore Sahlins tidigare artiklar på Dental24 om stresshantering:
2015-12-21 Lust, mening och trygghet ledord när Tore Sahlin utbildar
2016-01-20 Stresshantering på schemat
2016-02-11 Mera om stresshantering
2016-03-30 Existentiell stress och inre oro
2016-04-12 Skapa trygghet och stilla den inre oron
Detta är en krönika och åsikterna som uttrycks är personliga.