TePe och Tandläkare utan gränser – startar tandvårdsklinik i Kenya med Zelmerlöw & Björkman Foundation

VÄLGÖRENHET

TePe har nu gått in i ett långsiktigt partnerskap med Tandläkare utan gränser (TLUG). Syftet är att i samarbete med TLUG och Zelmerlöw & Björkman Foundation (ZBF) ge utsatta barn och ungdomar förutsättningar för en god munhälsa genom utbildning samt preventiva och akuta munhälsovårdande åtgärder. För att möjliggöra detta bygger vi tillsammans Kenswed Dental Clinic utanför Nairobi, Kenya.

TePe är ett globalt företag som tillverkar munhälsoprodukter i Sverige och som har stort engagemang för hållbarhet och munhälsa. TLUG är en ideell organisation som startade 2009 och arbetar för att främja oral hälsa i länder där tandvården är eftersatt. Genom såväl direkta som långsiktiga insatser arbetar TLUG för allas rätt till en frisk mun.

Projektet att etablera en tandvårdsklinik påbörjades under våren och kliniken förväntas stå färdig 2021. Här kommer tandvård att erbjudas till de mest behövande.

─ Tillsammans med våra samarbetspartners vill vi erbjuda tandvård där den är eftersatt, samtidigt som kliniken öppnar upp jobbmöjligheter. Vi på TePe kommer att vara delaktiga i finansieringen av projektet och kommer även att stötta med utbildningsmaterial och produkter. Målet är att kliniken ska vara självförsörjande i slutet av 2023, säger Sanjay Haryana, tandläkare på TePe Nordic.

Ett samarbete som skapar ringar på vattnet
Kenswed Dental Project är ett utvecklingssamarbetsprojekt mellan TLUG, ZBF, Global Relations och TePe. Kliniken kommer ingå inom Kenswedorganisationen, som är ett fristående och ideellt bolag i Kenya. Kensweds organisation består av en gymnasieskola, internat, sjukhus och en yrkeshögskola – alla med syftet att möjliggöra utbildning, trygghet och hälsa för unga och vuxna som lever i fattigdom och utanförskap.

 

Insamlingsstiftelsen ZBF som är huvudfinansiär till Kenswed, grundades 2013 av programledaren/musikern Måns Zelmerlöw och tennisspelaren Jonas Björkman och syftar till att genom utbildning och entreprenörskap stärka utsatta ungdomar hela vägen från utanförskap och fattigdom till arbete och försörjning.

God munhälsa är av stor betydelse då det påverkar människor socialt och dessutom finns det en viktig koppling mellan munhälsa och allmän hälsa. Att människor får tillgång till tandvård leder till en bättre hälsa och en positiv utveckling för individ och samhälle.

Källa: TePe

Taggar
VÄLGÖRENHET